Tužba vredna srebra: Mladi pravnici drugi u svetu

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, osvojili su drugo mesto na takmičenju „Willem C Vis Moot” iz Međunarodne trgovinske arbitraže u konkurenciji od 365 fakulteta iz celog sveta.

Tim je činilo jedanaest studenata osnovnih i master studija, a predvodila ih je dr Milena Đorđević, profesorka Arbitražnog i Međunarodnog trgovinskog prava. Ovo takmičenje sastojalo se iz dve faze, pismene i usmene. Nakon usmene faze, na osnovu ocena se pravi rang lista i najbolja 64 tima se dele u 32 para i preleze u finalne runde, koje se odvijaju po sistemu eliminacija.

„Kao “treneri”, kako se ta naša uloga često naziva, imamo zadatak da pružimo ispomoć timu, naročito na samom početku takmičenja kada se često i po prvi put susreću sa arbitražnim postupkom i međunarodnom trgovinom. U kasnijim fazama, kada prerastemo “pomoćne točkove”, to postaje mnogo izjednačeniji prostor za ozbiljnije razmene ideja na teme na koje su naši članovi tima već postali svojevrsni stručnjaci.”, navodi Marija Ralević, jedna od trenera tima.

U daljem razgovoru, ističe da su pripreme bile veoma zahtevne, a neki delovi zahtevali su i putovanje van zemlje, ali i sam Pravni fakultet je imao ulogu domaćina, i  dodaje „Kada se u tu računicu dodaju virtuelne prijateljske runde sa timovima iz celog sveta, kao i sastanci sa nama, trenerima, a onda još i vreme za samostalan rad za istraživanje, mislim da se sigurnošću može reći da je ovaj poduhvat bio izuzetno zahtevan. Srećom, imali smo veoma posvećen tim koji je svim ovim izazovima pristupao sa naročitim entuzijazmom.

Kako je uloga trenera da motivišu i ohrabre takmičare, a takmičenje je imalo veliki broj nepoznanica, njihova uloga je bila da od istih  rasterete takmičare.

 „Nepoznanice ne treba da budu neki parališući izvor anksioznosti, nego samo prilika da se pokažu u najboljem mogućem svetlu. Iskreno se nadam da smo u tome i uspeli. ”

Naši predstavnici dobili su nagradu vezanu za prvi deo takmičenja koji se sastoji iz pisanja podnesaka i tako se pokazali vičnim u pisanju tužbi, a da iza svakog odličnog uspeha stoji težak i dugotrajan rad potvrdio nam je i učesnik ovog takmičenja, Željko Loci.

„Lično, smatram da je najveći izazov za sve nas bio da celokupno svoje vreme posvetimo ovom takmičenju radeći skoro svakog dana po 12 sati i više. Ipak, pokazalo se da je svako odricanje bilo vredno toga.”

Željko ističe da je pisanje podnesaka iz oblasti Međunarodne trgovinske arbitraže posebno specifično jer treba naći dobar odnos između dva pravna sistema – kontinentalnog i anglosaksonskog.

Isto tako, on  kaže da je takmičenje odlična priprema i za pravnu praksu jer se argumentovanje koje su koristili u simulaciji suđenja u velikoj meri poklapa sa praksom i na taj način će im iskustvo značiti i u budućem radu. Ujedno, takmičar nam je objasnio koliko znači činjenica da je njihov tim osvojio drugo mesto u konkurenciji od čak 365 timova što samo dokazuje da je beogradska arbitražna škola u ekspanziji.

Za kraj, Željko dodaje šta za njih predstavlja nagrada koju su osvojili:

„Jedan snažan vetar u leđa da nastavimo da učimo i informišemo se o ovoj pravnoj oblasti kao i da ne prestanemo da radimo vredno i trudimo se za stvari do kojih nam je stalo.”

On takođe šalje ozbiljnu poruku mladima koji se trude i vredno rade:

„Najčešće prave nagrade slede nakon ozbiljnog rada, a mi imamo sreće da o tome posvedočimo”

Magazin Student čestita Pravnom fakultetu i njegovim studentima na uspehu i želi im još puno istih u budućnosti!

Pišu: Sandra Stanojević i Aleksandra Mačkić

FOTO: Privatna arhiva

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.