Surove staze i nezaboravni doživljaji: Trkama nikad kraja

Da je u zdravom telu zdrav duh rečenica je koju smo čuli milion puta, ali koliko smo je puta i primenili? Fizička aktivnost je jedan od uslova za zdrav život, a trčanje je jedan od načina kako da zdravlje podignemo na viši nivo. U ovom tekstu vam predstavljamo neke od najzanimljivijih trka, ali one van čistih i dobro prohodnih staza. O čemu je reč, saznaćete u nastavku.


Brzina, snaga, izdržljivost, surov teren, usponi, priroda. Kada malo skrenete sa uređenih staza, kada se pomerite sa asfalta i zaobiđete klasične maratone i treninge, očekuju vas izazovi, dobro društvo, puno prepreka i prava avantura. Za vas predstvaljamo samo neke od trka koje su nama privukle pažnju.


WEST SERBIA TRAIL


Na Zapadu trkama nikada kraja. Na stranici WST, možete pronaći trke koje se održavaju u prolećnom i jesenjem delu sezone. Ove godine u prolećnoj sezoni preostale su: Bobija Trail (23 i 40 km), Vidra Trail (9 i 19 km), i u jesenjoj sezoni: Divča Trail (14 i 45 km) i Povlen Trail (11 i 21 km). Ako želite da proverite svoju izdržljivost u netaknutoj prirodi, evo prilike.


VRŠAČKA TRKA UZ STEPENICE


Nekada nam je nezmislivo da se popnemo do petoog sprata, a kako li tek izgleda trka uz stepenice. Staza je dužine 750 m, visinska razlika je 133 m, uz konstantan uspon od 18% sa ukupno 430 stepenika. Prva tri takmičara kao i uvek dobijaju nagrade, a određena nagrada očekuje i pobednike trke ako postave novi rekord staze.


ADRENALIN RACE


Mi postavljamo prepreke, a ti svoje granice. Kako kažu organizatori, ovde se adrenalin podiže na viši nivo. Staza je duga 14 kilometara, a tu su i brojne, kako prirodne, tako i veštačke prepreke. Adrenalin Race je individualno takmičenje, sastoji se od četiri kategorije i održava se u Rumi.


PROKLETIJE SkyRace & SkyUltra


Dugi alpski usponi i silasci, surova staza i najlepši vidikovci. Kako da ne pomerate granice i nagradite sebe takvim pejzažima?
SkyRace: Ukupno po ITRA (International Trail Running Association) obradi 30 km sa 2150 m uspona i spusta, a svih tih 2150 m uspona se nalazi u 15km.
Kada je u pitanju SkyUltra, na granici je formata sa SkyExtreme. Ukupno 50,6 km sa 4400 m uspona i spusta. Srećno!

Pored navedenog tu su i: Cerska OCR bitka, Ultra Trail Stara planina 2022, Night Challenge na Fruškoj gori, Noćni maraton u Novom Sadu, kao i mnogi drugi izazovi.
Za više infomacija, kao i mogućnost prijavljivanja, postetite trka.rs. Mi vam savetujemo da ostanete fizički aktivni i pomerate granice.

Vidimo se na cilju!

Piše: Miljana Pantelić


Izvor: https://trka.rs/
www.skyrunning-serbia.com

Sport

Leave a Reply

Your email address will not be published.