Vitez među fizičarima – Dr Ivan Petrović

Nuklearni fizičar iz Instituta za nuklearne nauke Vinča Univerziteta u Beogradu,  dr Ivan Petrović, 29. marta 2022. godine odlikovan je Ordenom za zasluge Francuske. Orden viteza nacionalnog reda za zasluge uručio mu je francuski ambasador u Beogradu, Pjer Košar, a u ime francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Orden je dodeljen dr Petroviću zbog izuzetnog doprinosa nauci kao i francusko-srpskoj naučnoj saradnji koja traje gotovo 40 godina. Ambasador Košar je ovom prilikom naveo kako je Institut za nuklearne nauke vrhunska srpska nacionalna institucija u oblasti fizike, kao i da je dr Ivan Petrović pružio veliki doprinos pri upotrebi zračenja u lečenju kancera. Ističući njegov doprinos, istakao je da je srećan što se nastavlja projekat zajedno sa Centrom za nuklearne studije u Bordou, kao i da je to prava prilika da se poboljšaju prognoze za obolele pacijente. Takođe, on je pohvalio Petrovićevu inicijativu da se spomen pločom obeleži sećanje na lečenje srpskih atomskih fizičara iz Vinče u Francuskoj presađivanjem ćelija 1959. godine, navodeći da je ta operacija utrla put ka lečenju leukemije.

Profesor Petrović je zahvalan na časti koju mu je ukazala Francuska, a posebno je dirnut time što je dobio priznanje koje je uspostavio general De Gol 1963. godine, budući da je on bio izuzetno cenjen u njegovoj porodici. Ovaj dan okarakterisao je kao jedan od najsrećnijih u životu, a tome je značajno doprinela i činjenica da je ovo priznanje namenjeno njegovom radu u oblasti nuklearne fizike u saradnji sa kolegama iz Francuske, dugoj 40 godina. Na kraju, zaključio je da ovo priznanje doprinosi celoj naučnoj i istraživačkoj zajednici u Srbiji.

Uručenju ordena prisustvovali su rektor Univerziteta u Beogradu, prof. dr Vladan Đokić i direktorka Instituta Vinča, prof. dr Snežana Pajović.

Piše: Tanja Trkulja

Izvor: politika.rs

Nauka

Leave a Reply

Your email address will not be published.