Liga studenata Univerziteta u Beogradu je ponovo odložena do daljnjeg. O svim potencijalnim aktivnostima koje će uslediti, studenti će biti blagovremeno obavešteni nakon sastanaka koji predstoje.

Napominjemo da je Skupština Sportskog udruženja Univerziteta u Beogradu (SUUB) 14.3.2022. godine donela odluku o početku Lige i svih studentskih sportskih aktivnosti.

Odziv studenata je bio odgovarajući, prijave poslate, a aktivnosi kao što su rezervacija sala, lekarskih službi, sudijskih lica su realizovane.

Međutim, to očigledno nije bilo od velikog značaja za donošenje odluke obzirom na njen  krajnji ishod, a to je, da će studenti još neko vreme sačekati na Ligu.

„Studentski sport se prethodnih godina razvijao u pravcu posebnih programa koji pored takmičenja fakulteta u futsalu, košarci, odbojci, rukometu i drugim sportovima, organizuje projekte gde se promoviše rekreativni sport studenata. Najbolji pokazatelj navedenog jeste i skoro završeni projekat “UniSki” koji je održan na Kopaoniku a u saradnji sa Fakultetom Sporta i fizičkog vaspitanja našeg Univerziteta. Da se dobro radi na polju razvoja unisporta pokazuje i sama činjenica da je nakon više od 10 godina kontantnih sastanaka i inicijativa, Rektorat dobio podršku Republike Srbije za izgradnju Sportskog centra Univerziteta u Beogradu. 

U prethodnim godinama smo organizovali Ligu na nivou koji organizuju i evropske organizacije, koje u svom planu obahvataju 2 semestra i kontinuirano takmičenje studenata. Zahvalio bih se dekanima koji prepoznaju zanačaj SUUB- a i podržavaju naš rad.  

Međutim, u poslednjih 6 meseci sve je navedeno palo u drugi plan, usled aktivnosti pojedinih predstavnika Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, kojima je očigledno cilj lični interes, a ne studenti, takmičenje i razvoj univerzitetskog sporta. Često se u prethodnim mesecima brkaju pojmovi oko nadležnosti, a Zakon o sportu jasno definiše ko se bavi organizacijom univerzitetskog sporta. Sa ponosom možemo da kažemo da je SUUB jedini predstavnik grada Beogarada zadužen za program univerzitetskog sporta i da je SUUB član Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, koja je naša krovna organizacija. U julu nas očekuje “Evropska Univerzijada” u Poljskoj, gde smo na Skupštini doneli odluku da ćemo organizovati reprezentivne selekcije za 2 ekipna tima, ali ćemo o tome govoriti u podcastu SSB- a uskoro.

U nadi da će svako raditi svoj posao i da ćemo svi biti tu za naše studente, očekujemo uskoro početak naše Lige“ – izjavio je Ilija Mirosavljević, sportski direktor SUUB-a.

Piše: Mina Kicara

SPORT

Leave a Reply

Your email address will not be published.