“Svedok mi je strah, da me je strah” – sedamnaesti FIST festival

Sedamnaesti Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST) raspisao je konkurs za izložbu pod nazivom „Svedok mi je strah, sve dok me je strah“. Studenti umetničkih fakulteta mogu da pošalju svoje radove do 30. marta. Prednost imaju radovi interaktivnog karaktera.

Uslovi učešća su da rad bude originalno delo studenata Univerziteta umetnosti i da odgovara na temu straha od usamljenosti.

Ovogodišnji festival nosi naziv „Svedok mi je strah, da me je strah“. Inspiracija za odabir ovako ozbiljne teme došla je od istraživanje koje je sprovela Krovna organizacija mladih, objasnila je autorka i producentkinja izložbe Gala Dimović.

,,Došli smo do zaključka da su izolovanost u doba pandemije, ali i preopterećeni javni i medijski prostor ostavili značajne posledice na promišljanje o sopstvenoj poziciji u društvu,“ dodaje Gala Dimović. „Danas su mnogobrojne manifestacije straha od usamljenosti, uprkos dostupnosti najrazličitijih oblika komunikacije i vidova upoznavanja, zato želimo da pružimo mogućnost mladim umetnicima da pokažu kako oni vide strah i time pokrenemo dijalog među mladima od 18 do 25 godina koji se bore sa sličnim pitanjima.“

Prednost se daje interaktivnosti, a umetnici imaju potpunu slobodu da odrede na koji će način komunicirati sa publikom.

„Ono zbog čega smo se mi odlučili da izložba bude interaktivnog karaktera jeste jer želimo da omogućimo svakom pojedinačnom posetiocu da u izložbi pronađe nešto za sebe, nešto što će mu pružiti makar naznaku odgovora na pitanja koja sebi postavlja- da li će to biti skulptura koja može da se dodirne, kompozicija kojoj će moći da se promeni kraj, interaktivni performans ili nešto slično ostaje kao izbor umetnicima,“ kaže Gala Dimović.

Četvoročlani žiri čine profesori Univerziteta umetnosti Milivoj Pavlović, profesor na FLU, Julijana Protić, profesorka na FPU, Branko Sujić, profesor na FDU i Svetlana Savić profesorka na FMU.

Svi radovi, kao i dodatna pitanja, mogu da se pošalju na mejl adresu fistizlozba@gmail.rs do 30. marta. Rezultati konkursa biće objavljeni sredinom aprila.

Piše: Natalija Ćojbašić

Foto: Privatna arhiva

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.