“Nitram”: Najbolji film na FEST-u

U nedelju je svečano zatvoren 50. Međunarodni filmski festival. Nagrade i priznanja su se nizali, a Beogradski Pobednik za najbolji film otišao je filmu “Nitram”.

Prema odluci Međunarodnog žirija Glavnog takmičarskog programa, koji su činili: Miloš Biković, Tamara Dragičević, Đerdi Raduli, Argiris Papadimitropulos i Toni Gojanović, za najbolji film FEST-a proglašen je “Nitram”, reditelja Džastina Kurcela. Prvi put prkazan jula prošle godine, ovaj film je već pobrao brojne nagrade kao što su: Nagrada AAKTA za najbolji film, Kanska nagrada za najboljeg glumca, Nagrada AAKTA za najbolju montažu i mnoge druge.

Kakvu god odluku da donesete ona ne može da bude sto posto i aposolutno pravična i mislim da smo imali takvu situaciju., rekao je Miloš Biković, naglašavajući izuzetan kvalitet svih filmova.

Pored najboljeg filma, nagradu za najbolju žensku ulogu na 50. FEST-u ponela je Suzana Žuane za film “Optužba” u režiji Ivana Atala, a za najbolju mušku ulogu proglašen je Kejleb Landri Džouns za pobedniči film “Nitram”.

Za najbolji debi na ovom FEST-u priznanje je dobila rediteljka Sonja Tarokić za film “Zbornica”, dok je posebno priznanje otišlo i Alekseju Germanu Mlađem za film “Kućni pritvor”. Nagrada za najbolju režiju pripala je filmu “Sestre”, rediteljke Dine Dume.

Najbolji film iz regiona je “Mrak” u režiji Dušana Milića, a žiri “Politike” nagrade“Milutin Čolić”, dodelio je nagradu reditelju najboljeg srpskog filma, Stefanu Arsenijeviću, za film “Strahinja Banović”.

Takođe, ovaj događaj uveličalo je i prisustvo poznatog holivudskog producenta i scenariste Dina Delvina koji je dobio počasnog Beogradskog Pobednika.

Publika je imala priliku da od 26. februara odgleda mnogobrojne filmove koji su se prikazivali u: Kombank dvornani, Domu omladine, Bioskop “Fontana”, “Cineplexx”-u, a na zatvaranju je mogla uživati uz Simfonijski orkestar RTS-a gde je FEST završen uz numere iz čuvenih filmova: “Hari Poter”, “Supermen”, “IT”, “Ratovi zvezda”…

Piše: Miljana Pantelić

Student – Kultura

Izvor: https://fest.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published.