Pancir, Softver, Monopol – Šta su sve izumele žene? 

Kada govorimo o izumima, prvo nam na pamet padaju muškarci. Međutim, i žene su dale izuzetan doprinos čovečanstvu svojim izumima bez kojih bi život bio nezamisliv. 

Šta su sve izumele žene?

Papirna kesa 

Margaret Najt je 1868. godine izmela papirnu kesu, ali je muškarac, Čarls Anan, pokušao da ukrade njenu ideju i prvi je patentira. Margaret ga je tužila i pobedila, te dobila patent za svoj izum.

Identitet pozivatelja i poziv na čekanju

Doktorka Širl En Džekson, američka teoretičarka fizike, je pomoću svojih istraživanja 1970-ih godina izmela telefonske opcije identitet pozivatelja i poziv na čekanju. Njeni eksperimenti su omogućili nastanak solarnih ćelija, kablova sa optičkim vlaknima i nastanak prenosivog faksa.

Monopol

Kao tvorac društvene igre “Monopol” se pominje Čarls Darou, ali igru je zapravo izmislila Elizabet Megi, sa željom da demonstrira probleme kapitalizma u igri gde igrači razmenjuju lažni novac i imovinu. Patentirala je igru 1904. godine pod nazivom “The Landlord’s Game”.

Kompjuterski softver

Grejs Hoper je otkrila prvu grešku na računaru “Mark I” kada je bila u Američkoj ratnoj mornarici. Tada je zaista našla bubu, tačnije moljca, koji je uleteo u relej. Radila je na projektovanju asemblerskih jezika, zaslužna je za ideju da se kod piše jezikom koji počiva na engleskom (program FLOW-MATIC).

Protivpožarne stepenice 

Prve protivpožarne stepenice na spoljašnjoj strani zgrade koje bi olakšale evakuaciju, 1897. godine izumela je Ana Konil.

Pancir

Stefani Kvolek je predvodila istraživanje koje je rezultiralo izumom pancira, odnosno materijala koji se koristi u izradi pancira. Izum je patentirala 1996. godine.

Mašina za pranje sudova

Džozefina Kokrejn je imala ideju da napravi mašinu koja bi prala posuđe brže od njenih sluga, a to je i sprovela u delo i 1886. godine je patentirala prvu automatsku mašinu za pranje sudova.

Bezbednosna kamera

Meri Van Britan Braun izumela je prvi kućni bezbednosni sistem, kako bi se zaštitili u svom naselju gde je bio primetan porast kriminala. Uređaj je bio kombinovan sa kamerom, uređaj pokreće motor a kamera je snimala sve što se dešava oko njenog doma.

Injekcija

Leticija Mamford Gir izumela je prvu medicinsku injekciju 1899. godine.

Solarno grejanje

Mađarica Maria Telkes se 1925. preselila u Sjedinjene Američke Države gde se zaposlila na projektu koji se bavio problemom solarne energije. 1940. godine je razvila prvi solarni sistem grejanja za domaćinstva.

Piše: Sandra Stanojević 

Foto: Pexels

Izvori: https://rs.n1info.com/lifestyle/a377855-deset-vaznih-izuma-za-koje-su-zasluzne-zene/

https://www.blic.rs/slobodno-vreme/vesti/jedanaest-stvari-za-koje-niste-znali-da-su-ih-izumele-zene/8dcyfmx

Društvo – Šta su sve izumele žene

Leave a Reply

Your email address will not be published.