Mensa nudi besplatno testiranje inteligencije za dobrovoljne davaoce krvi

Želite da testirate svoj IQ potpuno besplatno? Mensa Srbije u Beogradu u cilju pomoći ugroženim pacijentima, u  saradnji sa Institutom za transfuziju krvi, organizuje besplatno testiranje IQ za dobrovoljne davaoce krvi ili komponenata krvi.

Testiranje će se održati u nedelju, 6. marta 2022. u dva termina: u 12h i u 13.30h, na adresi Kraljice Marije 16, odnosno na Mašinskom fakultetu.

Za testiranje je potrebno da se prijavite popunjavanjem prijavnog formulara putem sledećeg linka: https://www.mensa.rs/sr/forme/204/. Broj mesta na testiranju je ograničen.

Testovi

Testiranje predstavlja jednu od osnovnih delatnosti svake lokalne Mense, jer je to jedini način da se iz populacije izdvoje ljudi koji raspolažu dovoljno velikim intelektualnim potencijalom. Rezultat na testu koji kandidata kvalifikuje za članstvo u Mensi može da postigne samo 2% ukupne populacije.

Postoje psihometrijske metode za određivanje količnika, kao i razni kriterijumi koje uzimamo u obzir kada vršimo merenje. Kvocijent inteligencije predstavlja količnik vaših sposobnosti prikazanih na testu i životne dobi. Prosečne ljudske osobe imaju IQ izmedu 90 i 110. Nadarenima se smatraju oni čiji se IQ nalazi između 120 i 140 po Katelovoj skali, a rezultati preko 140 predstavljaju izuzetno inteligentne osobe.

Uslovi za pristupanje Mensinom testu

  • Donja starosna granica za pristupanje testu iznosi 17 godina.
  • Test se može rešavati najviše 3 puta.
  • Minimalni razmak između dva testiranja je godinu dana.
  • Jedinstveni identifikacioni broj iz zemlje čiji su državljani (za građane Srbije je to JMBG), za potrebe sprovođenja kontrole broja testiranja kojima je kandidat prisustvovao.

Podaci o Mensinom testu

Test predviđa vreme rešavanja od 40 minuta. Pre samog zadavanja testa voditelj testiranja će uputiti kandidate u to kako se test rešava i proći će primere testa zajedno sa kandidatima uz detaljno objašnjenje svakog primera. U tom periodu kandidati će moći glasno da postavljaju pitanja oko principa i forme rešavanja zadataka. Tokom zvaničnog testiranja takva pitanja se ne mogu postavljati.

Test se sastoji od 36 zadataka, koji je konstruisan tako da je prisutna rastuća kompleksnost problema, od jednostavnijih ka složenijim. Svi problem-zadaci se sastoje od 3×3 matrice jednostavnih geometrijskih figura, od kojih je poslednje polje (u donjem desnom uglu) prazno. Cilj je pronalaženje adekvatnog rešenja koje bi kompletiralo logiku matrice, time što se umesto praznog polja bira jedno od 8 ponuđenih odgovora.

Kod jednostavnijih problem-zadataka samo jedan parametar igra ulogu (npr. forma figure), kod složenijih dva (npr. forma i osenčenost) ili tri (npr. forma, osenčenost i broj).

Prema Mensinim kriterijumima, svaki zadatak nosi podjednak broj poena bez obzira na težinu i nema negativnih poena.

Mensa vas poziva da date krv

Takođe, Mensa poziva i sve zainteresovane da ukoliko mogu, daju krv u periodu do 6. marta 2022. godine u Institutu za transfuziju krvi Srbije u Beogradu na adresi Svetog Save 39, a u sledećim terminima: ponedeljak – petak 07 – 19h i subotom 08 – 15h).

Davalac krvi može biti svaka zdrava osoba, starosti od 18 do 65 godina kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila.

Piše: Isidora Nedić

Vesti iz društva

Leave a Reply

Your email address will not be published.