Sveti Valentin ili Sveti Trifun?

Najromantičniji dan u toku godine svakako je 14. februar. Ruže, bombonjere, šampanjac, pokloni, sve je u duhu kupidona i zaljubljenosti. Međutim, koliko među vama zaljubljenima ima onih koji znaju kako je nastao Dan zaljubljenih i šta se još vezuje za današnji dan?

Dan zaljubljenih ili Dan Svetog Valentina praznuje se vekovima unazad, priča o nastanku ima puno, ali jedna je upečatljiva.

Naime, legenda kaže da je Sveti Valentin bio hrišćanski propovednik koji je još 269. godine venčao rimske legionare sa njihovim voljenim damama iako je to tada bilo strogo zabranjeno i kažnjavalo se smrću.

Kako je tadašnji car imao za cilj da sačuva vojni moral, postojao je zakon kojim se legionarima zabranjivalo da stupaju u brakove jer se verovalo da će oženjen čovek više brinuti o svojoj porodici nego o ratovima i carstvu. Kako bi pomogao nezadovoljnim legionarima, Sveti Valentin je pisao ljubavna pisma umesto njih, poklanjao cveće mladim ženama na njihov red i sprovodio tajna venčanja za vojnike. Čim je car čuo za ovo, naredio je da se Sveti Valentin zatvori i pogubi.

Legenda se nastavlja tako što se ćerka zatvorskog čuvara, koja je bila slepa, zaljubila u Valentina. Obavezan zavetom na celibat, Valentin nije mogao da joj uzvrati ljubav, ali joj je 13. februara, pred samo pogubljenje, napisao dirljivo ljubavno pismo. Devojka je to pismo primila tek nakon Valentinovog pogubljenja, međutim, iskrene ljubavne rečenice koje su joj drugi čitali iz tog pisma, dovele su do izlečenja njene slepoće. Upravo tako je nastala tradicija vezana za ljubavne poruke koje se razmenjuju 14. februara.

Sveti Valentin ili Sveti Trifun? Svetski poznat praznik ili srpska tradicija?

Iako danas većina ljudi širom sveta slavi Dan zaljubljenih, kod nas se danas praznuje još jedan praznik, Sveti Trifun, zaštitnik vina i vinove loze. Prema legendi, Sveti Trifun je mogao lečiti bolesne, pa je tako izlečio carevu kći, a darove kojima ga je car zauzvrat nagradio je dao siromašnima.

Prema narodnom predanju, ako danas padne sneg, godina će biti rodna i kišna, a ako vreme bude bilo verdo, biće i suše tokom godine. Iako naše stanovništvo tvrdo čuva tradiciju i proslavlja Svetog Trifuna, oba praznika se praznuju i kod pravoslavne i kod katoličke crkve, ali se datumi od kalendara do kalendara razlikuju. 

Oba praznika istog dana. Slučajnost?

Nije slučajno da se oba praznika vezuju za 14. februar. Zapravo, i Sveti Trifun i Sveti Valenti su živeli u isto vreme, a Sveti Trifun je ubijen na današnji dan, dok ste priču o Svetom Valentinu već čuli. 

Pa šta onda biramo: ljubav ili vino? 

Većina će uživati u Danu zaljubljenih, naš narod će tradicionalno proslavljati Svetog Trifuna, neki će se odlučiti za oba praznika, a neki će zaobići proslave 14. februara.  

Bilo kako bilo i štagod slavili, mi vam želimo da dan provedete u društvu vama drage i voljene osobe, uz čašu dobrog vina, sa osmehom na licu i u dobrom raspoloženju.

Redakcija magazina Student vam od srca i s ljubavlju želi srećne praznike! 

Piše: Miljana Pantelić

Izvori: telegraf.rs & istorijskizabavnik.rs

Foto: naissus.info

Zanimljivosti – Student

Leave a Reply

Your email address will not be published.