Žene vladaju u Indiji: Roze banda

Nasilje nad ženama je česta pojava u celom svetu, ali u jednoj državi su žene odlučile da više ne ćute. Naime, Gulabi banda, ili u prevodu Roze banda, kako je nazvana zbog boje sarija koje nose, predstavlja grupu žena koje, kada saznaju da je neku ženu u njihovom kraju tukao muž, odlaze i prebijaju njega. 

Gulabi banda je osnovana 2006. godine u jednom indijskom okrugu kada je Sampat Pal Davi videla prebijanje jedne žene na ulici i pokušala da joj pomogne, a onda i ona sama dobila batine. Sledećeg dana, Sampat je sa još pet žena pronašla čoveka koji ju je napao, te su ga prebile štapovima. 

Vremenom se saznalo za ovaj hrabar postupak šest žena obučenih u roze i sve više žena je tražilo pomoć, ali im se i sve više žena širom Indije pridruživalo. Članice su žene između 18 i 60 godina. 

Nije samo nasilje nad ženama bio povod za osnivanje ove bande, već mnogi problemi indijskog stanovništva: dečji brakovi, borba za obrazovanje devojčica, zaustavljanje korupcije, borba za prava žena… Banda se ne fokusira samo na žene, već na ljudska prava uopšte, te pomaže i muškarcima. Na primer, kada je 7000 farmera protestovalo na ulicama, zahtevajući naknadu za propale useve, muškarci su tražili od Roze bande da im se pridruži i tako ih podrži.

Ciljevi bande obuhvataju i distribuciju hrane i žita meštanima u ruralnim oblastima, obezbeđivanje penzije udovicama koje nemaju sredstava za izdržavanje i sprečavanje zlostavljanja dece. Banda podučava žene samoodbrani i podstiče ih da budu finansijski samostalne. 

Danas banda ima više od 400.000 članova. Funkcioniše tako što postoji više stanica i svaka stanica ima svoju šeficu koju zovu komandantom. Ona se bavi svakodnevnim aktivnostima i problemima ljudi i šalje redovne izveštaje o tekućim problemima vođi bande. 

Glavni vid reklame bande su priče žena koje su zlostavljane i novinski članci. Roze banda je našla svoje mesto i u popularnoj kulturi. Bila je predmet filma Pink Sarias iz 2010. godine i dokumenatarnog filma Gulabi Gang iz 2012. godine. Godine 2013. objavljena je knjiga o poreklu i radu bande pod nazivom „Pink Sari Revolution: A Tale of Woman and Power in India”, a 2015. godine knjiga Ticket to India. Pesma Des fleurs et das flammes francuske pevačice Tai iz 2017. godine takođe govori o ovoj bandi.

Piše: Sandra Stanojević

Izvori: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gulabi_Gang

https://www.gulabigang.in/

https://www.unearthwomen.com/2020/02/24/indias-pink-clad-vigilantes-the-gulabi-gang/

Foto: Visual hunt

ZANIMLJIVOSTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.