Prva greška u koracima do položenog ispita koju možete da napravite jeste stav „Ja to ne mogu”. Naravno da taj put nije nimalo lak. Ipak, pre nego što donesete negativan zaključak, pokušajte da situaciju sagledate iz drugačije perspektive.

Na svakom fakultetu postoji lista „nepoloživih ispita” sa kojom se većina upozna i pre samog upisa na fakultet. Glasine se brzo šire, a studenti još brže razviju odbojnost i strah prema tim predmetima. Unapred otpisan, odlagan ispit, svakako se ne može sam položiti. Kako ne biste upali u jednu ovakvu zamku, poslušajte naredne savete:


1. Ne slušajte iskustva drugih ljudi
–  Nemate garanciju da će se isto dogoditi i vama. Verujte sebi i svom angažmanu.

2. Uradite najbolje moguće sve ono što je do vas – A vaše je da učite, zar ne? Ako ste već svesni ozbiljnosti gradiva nekog predmeta, onda koristite svu literaturu neophodnu za spremanje i posvetite joj dovoljno vremena. Trud i rad daju rezultate.

3. „Nije do mene, do profesora je” –
Da li je zaista? Razmislite dobro da li ste ili koliko temeljno spremali taj ispit. Razmislite o odgovorima koje ste dali profesoru. Objektivno ocenite sebe, pre nego li optužite druge za sopstveni neuspeh.

4. „Šta ako padnem?” – Ništa, izaći ćeš opet. U redu je pasti. Ocene na fakultetu nisu vaša lična osobina.

5. „Ja to mogu”
– Umesto što razmišljate koliko ljudi je palo taj ispit, setite se da ima i onih koji su ga položili. Čak i ako ste ga ostavili za poslednji rok, zapamtite, vi to možete!


Piše: Mina Đukić

FOTO: Pexels

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.