Jedan od omiljenih dečijih namaza je čuveni Ferrerov proizvod, krem Nutella. Međutim, da li znate koliki je i kakav put od prvog lešnika do pune tegle? Gotovo 25% zaliha lešnika na svetu upravo ode na prizvodnju ove dečije poslastice, ali vole li sva deca ovaj krem?

Od prvog lešnika

Čuvena Nutella nastala je za vreme Drugog svetskog rata i to ni manje ni više nego zbog nestašice kakaa. Osmislio ju je Pietro Ferrero, italijanski pekar, a prvo ime ovog slatkiša, do 1966. godine, bilo je Giandujot, po tada poznatom komičaru.

Do 25% svih lešnika i ¾ turskog lešnika

Danas, Nutellu možete naći na policama marketa širom sveta jer se prodaje u čak 75 zemalja i to jedna tegla na svake 2.5 sekunde. Jedan od glavnih razloga za ovakav biznis je ukus lešnika i to lešnika iz Turske. Gotovo tri četvrtine lešnika potiče iz ove države, a najveći kupac upravo je Ferrero kompanija. Međutim, uživaju li sva deca u ovom namazu?

Slatkiš, trik,deca i rad

Iako je Nutella u Italiji postala popularna zahvaljujući malom triku, kada su proizvođači nudili besplatan premaz svakom detetu koje bi se pojavilo sa kriškom hleba, danas na to ne bi pristala sva deca. 

Kako DW navodi, lešnike u Turskoj sakupljaju migranti, među kojima ima i dece, koja to rade ilegalno. Upravo ta deca nisu ljubitelji ovog slatkiša, šta više, sama pomisao na lešnik ih podseća na težak rad i jad, a zarada koju dobijaju za sakupljanje glavnog sastojka Nutelle iznosi do 15 evra. Iako menadžeri za Ferrero Hazelnut Company trvde da ne žele da imaju posla sa proizvodima koji su stečeni na ilegalan način, roditelji malih berača lešnika, svoju decu vide kao pomoć i veću zaradu.

Samo je jedna Nutella

Sve u svemu, dok kompanija Ferrero ne potvrdi odakle i od koga joj tačno pristižu lešnici za proizvodnju ovog krema, ljubiteljima Nutelle ostaje samo da uživaju u ovoj poslastici i da je koriste, ali samo do određene mere jer svi roditelji koji su kao dece uživali u degustaciji ovog krema i koji uživaju i danas, ne smeju dati svom detetu ime Nutella, ma koliko im se to dopada  jer je firma zaštitila ovo ime.

Piše: Miljana Pantelić

Izvor: https://www.dw.com/en/nutella-not-so-sweet-for-turkish-farm-workers/av-59640342

https://www.bbc.com/serbian/lat/svet-50058954

https://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/15-cinjenica-koje-niste-znali-o-omiljenom-namazu-1947073

ZANIMLJIVOSTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.