Kraj decembra je vreme kada nas praznična euforija uzme pod svoje . Studenti odlaze na kratak odmor, studentski domovi se polako prazne, a kroz holove se čuje lupkanje točkića kofera punih poklona. Međutim, jedan broj studenata koji su hiljadama kilometara daleko od svojih domova, ostaje u Beogradu. Zavirite u studentski dom. Kako stranci proslavljaju Novu godinu u Studenjaku?

Mali, Turska, Zambija, Kenija, Iran, samo su neke od država čiji studenti godinama unazad dolaze na školovanje u Beograd. Samo jedna od njih koji su došli sa drugog kraja sveta je i Madhavi koja je doputovala čak iz dalekog Surinama na školovanje u Srbiju. Ona je želela sa nama da podeli prazničnu priču i dočara nam kako Studenjak izgleda u vreme praznika iz ugla jednog stranca.

Madhavi

Kako je sve lepo dekorisano, jedan od najvećih studenstkih domova, kaže Madhavi, izgleda prelepo u vreme praznika i ubedljivo priča da uz svu tu dekoraciju može da oseti taj Božićni duh i atmosferu  koja zavlada ovim mestom u ovo vreme.

Kako je put predugačak, a avionska karta preskupa, većina stranih studenata za praznike ostaju u Srbiji.

,,Novu godinu prvodim ovde, sa društvom iz svoje zemlje, prijateljima iz Srbije i ostalim drugarima koji ovde žive. Organizujemo se dan pre, pripremimo hranu i kupimo piće. ”, priča nam ova  uspešna studentkinja medicine, koja je u Studenstki grad došla čak iz Južne Amerike.

Studentski grad

Na pitanje da li joj nedostaje porodica, Madhavi odgovara: ,,U martu će biti tačno tri godine otkako nisam bila kući. Da, mnogo mi nedostaje moja porodica. ”

Ova devojka svakako nije jedina kojoj domovina nedostaje, pogotovo za vreme praznika. Zaposleni u Studentskom gradu, oni koji su u njemu dežurni za vreme raspusta, godinama unazad provode te dane sa stranim studentima.

Madhavi je za sam kraj, iskoristila priliku da u Novoj godini svim studentima poželi puno sreće na fakultetu, ljubavi i napretka, i dodala: ,,Takođe, svim studentima iz Srbije želim da poručim da su uvek dobrodošli u moju državu. ”, uz reči hvale koliko je i Srbija lepa.

U istom prazničnom duhu, magazin Student se priključuje najlepšim novogodišnjim željama.

Piše: Miljana Pantelić

FOTO: Privatna arhiva

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.