Predstava Sećanje vode u adaptaciji Andree Poljak i režiji Nikole Kljajića održaće se u petak u „Teatru Vuk” sa početkom u 20 časova.

Glavna linija radnje prati život tri sestre koje su se suočile sa teškom životnom situacijom – smrću majke, i zbog toga se vraćaju u svoju staru porodičnu kuću kako bi se oprostile od nje. Ova situacija iznedrila je mnoga ključna životna pitanja na koja se sestre trude da odgovore. Adaptaciju teksta Šile Stivenson izvela je Andrea Poljak, a predstavu je režirao Nikola Kljajić. Glumačku ekipu čine Vesna Stanković, Jovana Milovanović, Milica Burazer, Aleksandra Stojanović, Ognjen Nikola Radulović i Saša Đurašević.

„Ovo nije prva predstava tandema reditelja Nikole i mene. Mi smo već u junu radili jedan projekat pod nazivom S.O.S, koji se odigrao u BITEF teatru. Ali ovo je prvi projekat koji radimo sa ovom glumačkom ekipom. Jedino smo sa glumicom koja tumači ulogu Meri u ovoj predstavi, Milicom Burazer, već sarađivali u našem prethodnom ostvarenju“, objašnjava dramaturškinja Andrea Poljak.

Priprema nije dugo trajala ako se uzme u obzir da je u pitanju celovečernja predstava. I postavku i kostime i rad sa glumcima završili su za skoro dva meseca.

„To je bilo tako, jer smo reditelj i ja kasno ušli u sam projekat. Zapravo on je primarno pokrenut od strane glumica koje su u koprodukciji sa „Vuk teatrom“, kaže Andrea.

Ta koprodukcija je rešila možda najveći problem sa kojima se mladi umetnici najčešće susreću – prostor. Čim su dobile podršku od grada, glumice su se obratile „Teatru Vuk“ čiju su podršku odmah dobile.   

Šila Stivenson je još 1996. godine napisala scenario za film „Sećanje vode“ koji je zatim prilagodila dramskom izvođenju, tako da ga je Andrea samo prilagodila potrebama svog projekta.


„Uprkos tome što je dramski tekst već postojao, bile su potrebne dosta velike intervencije na njemu – nešto da se dopiše, nešto izbaci. Pripremni proces samog teksta nije nešto dugo trajao, jer je sam po sebi dosta zahvalan. Šila Stivenson je vrlo zanimljiva spisateljica koja je dosta konkretna i jasna“, dodaje ona.

„Rad sa ovakvom ekipom je dosta interesantan i probe su bile zaista dinamične. Tome je možda doprineo i sam dramski tekst, jer sadrži elemente komedije, te se samo delo može smatrati nekom vrstom crne komedije“, priseća se Andrea.

Ističe da je celoj ekipi vidno drago što rade zajedno i nada se da će u budućnosti doći do još nekih novih i izazovnih saradnji. Takođe, sve čitaoce Magazina Student poziva da dođu 24. decembra u “Teatar Vuk” , vidi šta su to oni spremili i na taj način podrže mlade umetnike.

Piše: Natalija Ćojbašić
Student – Kultura

Leave a Reply

Your email address will not be published.