Crno tržište domskih mesta u Beogradu nadmašilo je dosadašnje cene. Mesto u domu na crno možete kupiti po ceni od neverovatnih 500 evra. 

Tako pre nekoliko dana na Facebook-u naletim na oglas u jednoj od studentskih grupa, a koji glasi: Prodajem žensko mesto u domu. Cena 300 evra, plus put do Beograda, plus sistematski pregled i plus vađenje kartice.

Nije prošlo ni punih 24 sata od kada sam pročitao pomenuti oglas, da bih na istoj grupi ugledao ponovo oglas: Zbog velikog interesovanja ženska soba je juče brzo prodata, hvala puno svima. Nova ponuda, muška 2k soba, dom 1, Studentski grad. Cena 450 evra sa čip karticom.

Došao je onaj trenutak kada sam morao da zastanem, razmislim i zapitam se o akademskoj čestitosti kolega i koleginica koji kupuju i prodaju mesta na crno.

Da li su to oni mladi ljudi u koju ova zemlja veruje? 

Šta možemo očekivati od njih za 10 ili 15 godina?

Da li će se tada kajati zbog svojih postupaka? 

Pitanja se nižu, a odgovore verovatno nikada nećemo dobiti. 

Zaposleni u Studentskom Centru u neformalnom razgovoru ističu: „Do danas se već mnogo uradilo u odnosu na prethodne godine u pogledu kupovine mesta u studentskim domovima. Možemo reći, da je ovo pre bila javna stvar i da se prodaja uglavnom odvijala preko nekoliko studentskih grupa na Facebook-u. Trenutno pratimo dešavanja na nekoliko grupa na pomenutoj društvenoj mreži.

Vodimo stroge kontrole prilikom useljavanja studenata i prijema ključa. Jednu od najčešćih mera koju sprovodimo u slučaju preventive ovakvih stvari jesu nenajavljene kontrole soba. Očekujemo da ćemo prve kontrole soba sprovesti već početkom 2022. godine. Svi zajedno bi trebalo da sprečimo da se dolazi do ovakvih stvari, jer govorimo o trgovini na crno. Mesta u domovima ima za veliki broj studenata, nemojte stvarati neprijatan osećaj kolegama i koleginicama koji kupuju mesta i da žive u konstantnom strahu, jer se u domu nalaze na tuđe ime. Nije pristojno da osoba koja je dobila dom ucenjuje i sam/a diktira cenu osobi kojoj želi da proda svoje mesto.“

Piše: Lazar Smilić 

STUDENTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.