Taj profesor deluje ozbiljno i strogo, kod njega ću teško položiti ispit,Kaže da je dovoljno da znamo samo osnovu za prolaz. Tu ćemo lako proći“, „Kolege, gradivo se mora znati i ne očekujte da popustim sa merama. Da li po naravi profesora možemo da (ne) očekujemo prolaz na ispitu? Studentske zablude ili ima istine u ovome?

Činjenica je da ljude sve češće jedni druge ocenjuju po stavu, ozbiljnosti, ali i stilu oblačenja. Koliko je ovo opažanje uzelo maha na fakultetima? Kome i u šta verovati? Evo par odgovora i saveta na ovakva pitanja:

Mogu li strogoća, tvrd stav i oštar glas profesora da znače: 100% padam?

Istina je da pri prvom upznavanju sa profesorima, gledamo da li su i koliko strogi po pitanju kašnjena na nastavu, koliko se često smeju i da li postoji pravilo tri minusa i morate dogodine sve iz početka. Ako steknemo utisak da je profesor strog, odmah ćemo pomisliti da je i prolaznost na ispitu koji taj profesor predaje jako mala. S druge strane, ako je profesor vedrog duha, ta njegova karakteristika će nas verovatno utešiti i da je predmet takoreći, smešan. Ako je profesor ozbiljan i strog, ne znači i da je gradivo za ispit preteško.

Da li možemo da ocenimo profesora i prolaznost na njegovom ispitu na osnovu obimnosti knjige i broja kolokvijuma?

Obimnost knjiga i seminarskih radova, broj pitanja na kolokvijumu još neki su od načina po kom možemo dobro ili ne tako dobro da procenimo profesora i njegov predmet. Ako zahteva obilje udžbenika mislićemo da našem učenju nema kraja, ali ako kaže da od nas ne traži puno znanja na ispitu, onda smo već sami sebi upisali desetku u indeks. Broj strana u knjizi ne mora nužno da asocira i da profesor zahteva da se sve iz knjige zna, kao što ni skripta ne znači uvek da je predmet prelak.

Koliko je pametno da sudimo o profesorima na osnovu stila oblačenja i fizičkog izgleda?

Sve je češće da komentarišemo kako se pojedini profesori odevaju. „Nosi naočare. Znači da je prestrog“, „Kravata, košulja, aktovka: Biće težak ispit“. Stil oblačenja kod profesora teško da može okarakterisati i težinu ispita. Stoga, nemojte ceniti po fizičkom izgledu, jer nećete u tome naći uvek ispravan odgovor.

Kada smo sve to opazili i neke ispite već položili u svojoj glavi, a za neke brinemo brigu unapred ili smo se pošto-poto pomirili sa činjenom da ćemo biti večiti studenti, pojave se stariji stidenti sa rečima da nam se taj/ta profesorka samo smeška i da će nas sve to stići na ispitu ili da  samo deluju strogo i kažu da zahtevaju puno znanja za prolaz, ali je ipak ispit prelak.

Kada ćete zasigurno oceniti da li se po profesoru ispit poznaje? Odgovor: Najverovatnije tek na ispitu. Ipak, najbolji i najsigurniji savet koji vam nudimo: Verujte svom marljivom radu i uzdajte se u svoje znanje, tada vam narav, strogoća ili raspoloženje profesora neće predstavljati nikakvu prepreku.

Piše: Miljana Pantelić     

Foto: Unsplash     

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.