,,U antici i kraljevi i seljaci, i Grci i istočnjaci hrle u Apolonov hram u Delfima kako bi iz pitijinih usta saznali šta im sudbina priprema. Njegov uticaj je toliki da se odluke o ratovima donose na osnovu saveta proročišta; čitava carstva propala su tobože zato što ih nisu poslušala.”

Delfi – centar sveta?

Kada je bog Zevs poslao dva orla da lete jedan drugom u susret, veruje se da su se oni susreli upravo na mestu gde se nalazi proročište u Delfima. Zevs je to mesto označio kao centar tj. središte sveta.

Lakše je prihvatiti nesrećnu sudbinu ako su je kao takvu odredili bogovi

Sujeverje je oduvek bio način da se ljudi odbrane od straha, od neuspeha i nepoznatog. Zato je čak i velikim vojskovođama i vladarima bilo mnogo lakše da za poraze u ratovima okrive višu silu. Nekada je sujeverje imalo i pozitivnu stranu, davalo je motivaciju da se istraje i pobedi.

Pitija

Sama proročanstva proricale su pitije – mlade device, a kasnije žene od pedesetak godina, najčešće obične seljanke koje su živele u okolini hrama. Pitija je bila posrednica između bogova i ljudi. Pre izricanja proročanstva, ona oblači svečanu odoru, seda na zlatni tronožac i udiše sveta isparenja. Tada iz nje govori glas Apolona i pada u takozvani Pitijin trans.

Politička i strateška uloga

Za savet su se Delfima obraćali svi veliki vladari, naročito pred važne bitke. Rimljani, sa druge strane, osuđuju proročište kao jednu veliku prevaru. Nakon rimskog osvajanja Grčke, Delfi počinju da gube na značaju, da bi ga konačno izgubile pod uticajem hrišćanstva. Hrišćanski car Teodosije čak naređuje njegovo zatvaranje.

Slavna proročanstva

Mnoga proročanstva imala su dvosmisleno značenje. Veoma poznato bilo je ono upućeno lidijskom kralju Krezu, koji je želeo da zna da li treba da zarati protiv Persije. Proročanstvo je glasilo: Ako Krez pređe reku Halis, uništiće veliku državu. Krez je, verujući da je Persija velika država koju će uspeti da uništi, krenuo u rat protiv Persije. Medjutim, velika država o kojoj je govorilo proročanstvo bila je upravo njegova država (Lidija), pa je tako Krez poražen a Lidija uništena.

,,U vreme dok je proročište još bilo živo, ono je prenosilo glas sudbine – ne one koja vreba neumoljivo iz budućnosti, već sudbine kao dela koje treba ostvariti u vremenu koje nam je dato.”


Piše: Tijana Topalović

Izvori: https://www.nova-akropola.rs/delfi-anticko-prorociste/
Larousse – Velike zagonetke čovečanstva – proročište u Delfima

Foto: pixabay

Student – Kultura

Leave a Reply

Your email address will not be published.