Poljakinja Izabela preminula je u tridesetoj godini, u 22. nedelji trudnoće od posledica sepse.

Lekari su, kako se navodi, poštujući poljske zakone o abortusu prvo sačekali da fetus umre, pa nakon toga pristupili carskom rezu. Ona je život izgubila u bolnici u Pščini, malom gradu u blizini Katovica u Poljskoj.

Fetus je pokazivao brojne deformitete, ostao je bez amnionske vodice, ali je i dalje imao otkucaje srca što je navelo lekare da sačekaju intervenciju. U vezi sa ovim, porodica, advokatica i ekspertkinja za loše medicinske prakse, Jolanda Budžovska, su izdali saopštenje i potvrdili da je Izabela porodici i prijateljima javila da lekari imaju ,,stav čekanja i gledanja” i da ne prekidaju trudnoću zbog ograničenja legalnih abortusa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

,,Kada su zakoni vrlo represivni i sadrže sankcije za lekare, oni imaju tendenciju da tumače zakon čak i strože od teksta zakona, kako bi izbegli preuzimanje ličnih rizika”, rekla je Irene Donadio iz Međunarodne federacije za planirano roditeljstvo.

Izabela je preminula u septembru, ali je vest odjeknula tek nakon što ju je Budžovska objavila na društvenim mrežama. Ovaj slučaj je pokrenuo  proteste širom Poljske, a demonstranti su rekli da je ovo ,,prva žrtva” presude Ustavnog suda, te su na Dan svih svetih, kada Poljaci i Poljakinje posećuju groblja i žale za mrtvima, palili sveće ispred ove institucije u Varšavi.

Poljske vlasti su 1993. donele stroge zakone koji samo u tri slučaja dozvoljavaju prekid trudnoće: ako je trudnoća razultat silovanja ili incesta, ako je zdravlje ili život žene ugrožen ili ako plod ima urođene deformitete. Ustavni sud u Poljskoj je prošle godine izglasao da je prekid trudnoće u slučaju deformiteta neustavan. Ovim je, kako se navodi, abortus u Poljskoj skoro potpuno zabranjen, što je, nakon stupanja na snagu ove odluke, izazvalo masovne proteste u toj državi.

Poljske vlasti: Legalno je okončati trudnoću kada je ugroženo zdravlje majke

Kako prenosi Radio slobodna Evropa poljske vlasti su u nedelju, 7. novembra, izdale instrukcije lekarima, navodeći da je legalno okončati trudnoću kada je ugroženo zdravlje ili život majke, nakon masovnih protesta zbog smrti trudnice od septičkog šoka.

Ministarstvo zdravlja Poljske je navelo da je u skladu sa zakonom okončati trudnoću kada je zdravlje majke ugroženo, a naročito ako je njen život u opasnosti, navodi Asošiejted pres.

Piše: Nedeljko Tišanović

Izvor: AP prenosi Radio Slobodna Evropa, HRT prenosi Danas, Rojters prenosi RTS, DW

Foto: Unsplash

Vesti iz društva

Leave a Reply

Your email address will not be published.