Plesna predstava “Drveće pleše” biće premijerno izvedena u subotu 30. oktobra, a repriza u nedelju 31. oktobra sa početkom u 20 časova u Studentskom parku u Beogradu. Ovaj projekat realizovao je DAH Teatar u saradnji sa Institutom za umetničku igru. Predstavu su režirale Jadranka Anđelić i Dijana Milošeić, a za muziku je zadužena Ivana Stefanović.

Cilj predstve “Drveće pleše” je da  podigne svest o važnosti drveća naročito danas kada mnogi nemarno seku drveće zaboravljajući koliko je ono važno za život. Takođe, cilj je da poveže publiku sa drvećem, da na jedan poetski način ljudi počnu da ih osećaju i posmatraju drugačije. Za mesto izvođenja predstave simbolično je izabran Studentski park zato što u predstavi postoji sedam izvođača,  a ujedno u parku postoji sedam stabala.

“Trebalo bi svi zajedno da počnemo da posmatramo poziciju čoveka u ovom svetu drugačije, jer smo mi samo jedan deo velikog ekosistema i oko nas je puno svesnih bića. Drveće ne treba da posmatramo kao nameštaj nego kao živa bića koja su tu da budu zajedno sa nama na ovoj divnoj planeti“, izjavila je za naš magazin Dijana Milošević, koautorka ovog projekta.

Projekat uklučuje i film, na kojem trenutno rade Strahinja Savić i Una Škandro, a on će biti kreiran na osnovu predstave. Film je zamišljen kao još jedan medij koji će komunicirati sa publikom i  na drugačiji način nastaviti rad ove kampanje.

Pored plesne predstave ideja je da bude napravljen webinar gde bi se radilo sa građanima i gde bi se oni podsticali kroz umetnost da se aktiviraju u odbrani svojih parkova i drveća. Između ostalog, u planu su i organizacije okruglih stolova, na kojima će govoriti eminentni stručnjaci.

Piše: Miloš Kilomović

Student – Kultura

Predstave dah teatra

Leave a Reply

Your email address will not be published.