Ako ste uočili neku promenu na vašim genitalijama nakon seksualnog odnosa ili se ne osećate dobro, odmah zakažite pregled kod ginekologa ili urologa. U ovakvim situacijama, Google definitivno nije vaš najbolji prijatelj i verovatno će vas ubediti da patite od nečeg smrtonosnog i neizlečivog.

Ono što nas uglavnom ne uče na časovima biologije je da su polno prenosive bolesti izuzetno česte. Iako mnoge od njih jesu opasne, mnoge su i izlečive (ako se ode kod lekara na vreme) ili prolaze same od sebe nakon nekog vremena.

Izuzetno je problematična i činjenica da su muškarci uglavnom asimptomatski prenosioci, a ženama ta ista bolest može da izazove mnogobrojne probleme, između ostalog i sterilitet.

Nabrojani primeri su samo neke od najčešćih infekcija na koje treba obratiti pažnju. Polno prenosive bolesti:

HPV

Postoji preko 150 tipova ovog virusa, od koji HPV 6 i 11 izazivaju kondilome (genitalne bradavice). Nije izlečiv, već je potrebno dopustiti sopstvenom imunom sistemu da se izbori sa virusom, što nekad može potrajati i par godina. Ovaj virus glavni uzročnik raka grlića materice, zbog čega je nužno otići kod lekara na vreme. Simptomi infekcije se mogu pojaviti  od par meseci do par godina nakon seksualnog kontakta sa zaraženom osobom. Kondom ne štiti uvek od prenošenja ovog virusa, i toliko je čest da je u Americi, jedna od četiri seksualno aktivne osobe nosioc nekog tipa HPV virusa. Jedna od najvećih zabluda je i da se odrstranjivanjem genitalnih bradavica (kondiloma), odstranjuje i virus.

Hlamidija

Poznata je kao „tiha polna bolest”, jer se simptomi često ne pojavljuju. Može da bude izuzetno opasna i da izazove neplodnost. Izaziva je bakterija Chlamydia trachomatis i statistika kaže da jedna od deset osoba ima ovu bakterijsku infekciju. Prvi simptomi se pojavljuju uglavnom nakon jedne do tri nedelje nakon seksualnog odnosa. Leči se antibioticima i preporučuje se godišnje testiranje na ovu bolest, ako dolazi do češće promene partnera.

Gonoreja

Izazivač je bakterija gonokok, i spada u jednu od najstarijih polno prenosivih bolesti poznatih u medicini. Gonokok može inficirati i usta, izazvati infekciju grla, ako je došlo do oralnog polnog odnosa. Leči se antibioticima i prvi simptomi se pojavljuju 2-30 dana nakon infekcije.

HSV1 i HSV2 (Herpes simplex 1 i 2)

Ako ste ikada imali neku upornu ranicu na usni koja nije prolazila i nakon par nedelja, verovatno imate herpes (HSV1). Bez panike, istraživanja pokazuju da 67% ljudi starosti do 49 godina, imaju ovaj tip virusa. Kada ga jednom dobijete, imate ga do kraja života i može da se prenese i kada se virus ne manifestuje na koži u vidu ranica.

HSV 1 je oralni herpes, a HSV 2 genitalni. Nekada se verovalo da HSV 1 ne može da se prenese na genitalije, ali dokazano je da može. Simptomi su gnojni plikovi, svrab, bol pri mokrenju. Teško je sprečiti prenos korišćenjem zaštite, i zaraženim osobama se pripisuju antiviralni lekovi kako bi se kontrolisala replikacija virusa u telu, odnosno kako bi bili manje ,,zarazni“. Procenjuje se da oko 20% seksualno aktivnih Amerikanaca ima HSV 2.

Izvori: https://www.cdc.gov/std/general/default.htm
https://www.hpv.org.nz/about-hpv/hpv-strains
https://www.healthline.com/health/sexually-transmitted-diseases/does-hpv-go-away
https://atlasklinika.com/kandida-uzroci-simptomi-i-lecenje/
https://www.labomedica.net/hlamidija/
https://www.nhs.uk/conditions/syphilis/symptoms/
https://www.beo-lab.rs/gonoreja-simptomi-dijagnostika/
https://www.beo-lab.rs/sifilis-treponema/
https://www.cdc.gov/std/syphilis/stdfact-syphilis.htm
https://www.beo-lab.rs/herpes-simplex-simptomi-dijagnostika/

VESTI IZ DRUŠTVA

Leave a Reply

Your email address will not be published.