Na sednici Skupštine grada Beograda biće doneta odluka o javnom prevozu putnika na linijskoj plovidbi na teritoriji Beograda. Postoji mogućnost da se na rekama uspostavi javni prevoz putnika od Grocke do Obrenovca.

Odlukom se uređuju uslovi za obavljanje javnog prevoza brodovima. Biće određene obaveze prevoznika i putnika, obim i kvalitet usluga, kao i ko je dužan za obavljanje kontrole.

Putnicima neće biti dozvoljen ulazak u vozilo bez pretplatne ili neke druge karte za javni prevoz, jer će se validacija karata vršiti na pristaništima i bez nje neće biti dozvoljen ulazak na brod. Na brod neće biti dozvoljen ulazak ni putnicima koji su pod uticajem alkohola, kao ni deci mlađoj od šest godina bez pratioca. Putnici sa sobom mogu uneti ručni prtljag, dečija kolica, invalidska kolica, bicikl, psa ili mačku.

Brodske linije mogu biti namenjene za linijsku plovidbu, a mogu se koristiti i kao turističko-kružne linije. Redovan prevoz brodovima će se obavljati od 6 časova do 22 časa, osim u danima kada plovidba, zbog vremenskih nepogoda, ne bude moguća. Linije se utvrđuju na osnovu potreba stanovništva, uz prethodno odobrenje Lučke kapetanije. Prevoznici su dužni da ne ugrožavaju putnike, da održavaju red u plovilu i da se pridržavaju naredbi Lučke kapetanije.

„Beograd je grad na dve međunarodne plovne reke sa skoro sto kilometara rečnih obala. Neverovatno je da svoje reke nismo koristili za javni prevoz kao što to rade mnogi gradovi u svetu. Već dve godine sa Sekreterijatom za javni prevoz radim na projektu rečnog javnog prevoza koji ne podrazumeva samo uređenje rečnog prevoza već i promene u sistemu prevoza, kako bi buduća pristaništa, odnosno rečne stanice, bile povezane kopnenim vidovima javnog prevoza“, izjavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika grada Beograda.

Piše: Bojana Krezović

Izvor: https://www.danas.rs/

Vesti iz društva

Leave a Reply

Your email address will not be published.