Ostalo je nešto manje od 2 nedelje do drugog upisnog kruga a Univerzitet u Beogradu spao je sa liste 500 najboljih univerziteta i sada se nalazi u grupi od 501. do 600. mesta.

2016. i 2017. Univerzitet u Beogradu se našao između 201. i 300. mesta što je ujedno i najbolja pozicija koju je imao. Već 2018. počinje da pada na Šangajskoj listi koja je, iako neformalna, stvar prestiža jer obuhvata samo 4% svetskih univerziteta. Kriterijumi za rangiranje su: nastavnici/istraživači dobitnici Nobelove nagrade, broj visoko citiranih nastavnika/istraživača, broj naučnih radova objavljenih u časopisima Science i Nature, akademski doprinosi…

Na prvom mestu ove liste se već 19 godina nalazi Univerzitet Harvard, drugi na listi je Stanford a za njima slede Univerzitet u Kembridžu, MIT, Berkli, Prinston, Oksford i Kolumbija. Univerzitet u Novom Sadu se ove godine ponovo našao na Šangajskoj listi i rangiran je između 901. i 1000. mesta.

Rektorka Ivanka Popović je za Danas izjavila da naši istraživači postižu maksimalne rezultate u uslovima koje imaju. Druge zemlje ulažu više i to im se vraća napredovanjem na listi, pa je tako za nju ovakav rezultat očekivan.

Piše: Tijana Topalović

Studenti

http://www.bg.ac.rs/sr/mediji/rank.php

Leave a Reply

Your email address will not be published.