„Nature Supreme“, učenička kompanija Gimnazije u Kruševcu, je osmislila inovativan proizvod koji vas rešava žeđi u prorodi i time osvojila prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija. 

Naime, učenice trećeg razreda gimnazije su dizajnirale „Drop“, prozivod koji se implementira u stablo i tako estrakuje vodu iz drveta. Ovom pobedom ostvarile su mogućnost predstavljanja Srbije na Evropskom finalu najboljih učeničkih kompanija, gde su se takmičile u  konkurenciji učenika iz 40 država Evrope. Finale se, zbog celokupne situacije sa epidemijom, održalo onlajn, a trajalo je od 29. juna do 15. jula. 

Na Evropskom finalu je učestovalo preko 6000 srednjoškolaca, a prvo mesto je odneo tim „Strive“ iz Portugala. Naše gimnazijalke nisu prošle neopaženo, pa su odnele prvo mesto u Disco izazovu ovog takmičenja. Cilj izazova bio je da osmisle svoju plesnu koreografiju. Pobeda im je donela putovanje u Litvaniju. 

Preko 250 učenika iz 19 gradova Srbije učestovalo je na ovogodišnjem regionalnom takmičenju programa Učenička kompanija. Drugo mesto zauzeli su đaci Prve kragujevačke gimnazije koja de bavi kreiranjem edukativnih video igara baziranih na platformi Minecraft. Ovi mladi kreativci se baziraju na unapređenje obrazovnog sistema uvođenjem virtuelnih sadržaja u učionicu.

Treće mesto zauzela je učenička kompanija gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu. Ovi srednjoškolci su razvili solarni panel koji služi za dopunsko zagrevanje vazduha u zatvorenim prostorijama, a napravljen je od korišćenih limenki. 

Sva tri prvoplasirana tima iz Srbije dobila su mogućnost da se bore za pobedu u okviru Public Award nagrade koju dodeljuje glas javnosti putem onlajn glasanja ( link za glasanje: https://jaeurope.submittable.com/gallery/de2cc07e-c9f0-4f73-b306-3f476b44daac

Piše: Sara Majstorović

FOTO:

NAUKA

Leave a Reply

Your email address will not be published.