Nakon godinu dana iščekivanja letnje olimpijske igre su se vratile na velika vrata 23. jula.

Velikom sportskom događaju raduje se nekoliko miliona gledalaca širom sveta. Ovogodišnje igre moći će da se prate samo putem malih ekrana. 

Odluka da se olimpijske igre održe u Japanu doneta je u septembru 2013. godine u Buenos Ajresu. Pored Tokija, za domaćine kandidovali su se i Španija (Madrid) i Turska (Istanbul).

Ovo su druge olimpijske igre od tri uzastopne koje se održavaju u Istočnoj Aziji, najpre 2018. godine održane su zimske olimpijske igre u Pjončangu i pre održavanja 2022. godine u Pekingu.

Nakon izbijanja pandemije virusa Covid-19 krajem 2019. i početkom 2020. godine održavanje samih igara dovedeno je u pitanje. Kalendar globalnog sporta doživeo je najveće promene i izmene koje nisu viđene od Drugog svetskog rata.
Marta 2020. godine doneta je odluka da se igre odlože za isti period 2021. godine.
Zanimljiva činjenica jeste da su ovo druge olimpijske igre, zakazane u Tokiju, koje se pomeraju. Prvo pomeranje dogodilo se 1940. godine zbog Drugog japansko-kineskog rata. Iz Tokija bile su premeštene za Helsinki, a nedugo zatim i potpuno otkazane.

Zaštita životne sredine:


Da su ovogodišnje letnje olimpijske igre posebne, govore nam i medalje koje će osvojiti najbolji sportisti sveta.
U odnosu na prethodne godine, ovogodišnje medalje izrađene su zlata, srebra i bronze koje su u potpunosti izrađene od starih mobilnih telefona i ostalih elektronskih uređaja.


Sa različitim idejama i predlozima apliciralo je preko 400 studenata i profesionalnih dizajnera, a pobednik Juniči Kavaniši tim povodom izjavio je:
“Nisam ni sanjao da će dizajn koji sam napravio samo da bih imao uspomenu na ovaj neverovatan događaj, zapravo biti izabran”.
Na predstojećim olimpijskim igrama građani Japana su donirali 32 kilograma zlata, 3,5 tona srebra i 2,2 tone bronze koji su iskorišćeni od šest miliona starih mobilnih telefona. Predviđeno je da se od skupljenog materijala proizvede oko 5000 medalja za olimpijske i paraolimpijske igre, kako su izjavili organizatori ovog sportskog događaja.

Reciklirani materijal koristio se za izradu medalja na olimpijskim igrama u Riu, samo u manjem procenatu nego što se koristi ove godine. Zaštita životne sredine stavljena je kao prioritet na ovogodišnjim OI.

Piše: Lazar Smilić 

Izvor: Orginal, Aljazeera

Foto: Unsplash

Student – Nauka

Leave a Reply

Your email address will not be published.