Studenti su kao i svi ostali građani vakcinisanjem do sada zaradili i tri hiljade dinara, a do 1. avgusta bi mogli dobiti i dodatni ispitni rok, kako navodi nova.rs. Ministarstvo prosvete je uputilo predlog Konferenciji univerziteta Srbije preporuku za uvođenje dodatnog roka koji ni po čemu ne bi trebalo da se razlikuje od ostalih rokova i ova odluka se još uvek čeka.

Jasno je da je ovakav predlog upućen sa namerom da se studenti motivišu po pitanju vakcinisanja. Podatak sa sajta n1info.com , o svega 17% vakcinisanih u populaciji između 18 i 35 godina svakako ne pomaže u očekivanju normalne nove školske godine.

Ovaj podatak je sasvim logičan ako se pogleda drugi podatak, Ipsos-ove ankete u kome se navodi da čak 60% mladih smatra da je rizik od vakcine jednak riziku od kovida.

Kao što i inače biva, usled spoljašnjih okolnosti, skloni smo da zaboravimo na svoju unutrašnjost. Možda smo u raspravama o biološkom sadržaju vakcina i interesima svih eminencija sveta zaboravili da smo naviknuti na život u zajednici, druženje u studentskim domovima, predavanja u amfiteatru.

Lekari u ustanovama za mentalno zdravlje u Srbiji u poslednje vreme u medijima često govore o povećanom broju poziva mladih ljudi, anksioznih upravo zbog ovakvog izmenjenog života mladih.

Može li Univerzitet doneti “ponudu koja se ne odbija” ili su studenti u Srbiji online junaci koji neće menjati svoje stavove ni za kakve rokove na svetu? Odgovor na ovo pitanje će  verovatno, do daljnjeg, ostati nepoznat.

Piše: Dragana Radusilović

https://nova.rs/vesti/drustvo/da-li-ce-vakcinisani-studenti-dobiti-jos-jedan-ispitni-rok/

Foto: Unsplash

STUDENTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.