Na takmičenju u okviru ENEN+ Nuclear Summer School, organizovanog u okviru ENEN+ projekta finansiranog iz programa Evropske Unije Horizon 2020. studenti Elektrotehničkog fakulteta Božidar Obradović, Luka Stančev i Ksenija Dizdar osvojili su glavnu nagradu.

Zaista je divan osećaj biti medju najboljima na svetu. Tu su učestvovali studenti sa mnogih svetskih univerziteta. Naši profesori su stvorili ime ETF-a i UB- a, a naš cilj je da ga sačuvamo i dodatno proslavimo – izjavio je Stančev.

Studenti su napisali dva projekta. Jedan iz medicinske fizike, a drugi na temu nuklearne energije. Pored toga, takmičili su se u individualnim kvizovima iz obe oblasti, čime su osvojili 1. i 2. mesto iz oblasti medicinske fizike, a iz nuklearne energije treće, četvrto i peto mesto.

Na pitanje kakvi su njihovi planovi za budućnost Stančev je izjavio:

Mi smo u javnost izašli da bi promovisali nuklearne nauke, a samim tim obezbedili sebi sigurnu budućnost. Naš cilj nije samo promocija u svrsi nauke. Mi smo jako oskudna profesija, pa se nadamo da ćemo naći naše mesto pod suncem u Srbiji. Međutim, ako ne bude prilike koja nas ispunjava, bićemo primorani da napustimo zemlju dok se ne ostvare mogućnosti da se vratimo. A nadamo se da ćemo uskoro početi da gradimo nuklearne elektrane i onda će tu biti mnogo posla za nas!

Piše: Aleksandra Vukadinović

Foto: Lična arhiva

Studenti

https://www.etf.bg.ac.rs/#gsc.tab=0

Leave a Reply

Your email address will not be published.