Studiranje na maloj katedri: neohelenske studije

Prepuni amfiteatri, gužva na svakom koraku i profesori koji ne znaju ni vaše ime – ovo je situacija koju verovatno očekujete pre nego što upišete fakultet. Međutim, ukoliko se odlučite za studiranje na „maloj“ katedri, neke stvari su drugačije.

Jedna od takozvanih manjih katedri, ili katedri sa manjim brojem studenata je i Katedra za neohelenske studije na Filološkom fakultetu.

„Mislim da studenti tako bolje nauče gradivo, jer se profesori trude da budu dostupni i da posvete vreme svakome, ali i da ih motivišu. Osim toga, organizacija je odlična, a profesori su stručnjaci u svom poslu“, rekla je Helena Marsenić, studentkinja druge godine.

Sa Helenom se složila i Tanja Trkulja, kojoj je studiranje na Katedri za neohelenske studije pružilo korisna iskustva, donelo mnoštvo znanja i prijatelje za ceo život.

„Učenjem grčkog jezika shvatila sam da ga svi mi svesno ili nesvesno koristimo u svakodnevnom govoru. Budući da je naša katedra manja, svaki student dobija jednaku pažnju i posvećenost od profesora, koji su tu ne samo da nam prenesu potrebno znanje, već i da nam budu prijatelji u svim situacijama. Ljubav prema jeziku, profesori i uslovi u kojima radimo učinili su da studiranje bude divno iskustvo i definitivno jedan od najlepših perioda u životu“, rekla je.

Razgovarali smo i sa msr Majom Baćić, jednom od lektora, i pitali je koje su prednosti studija u manjim grupama i šta je ono što ova katedra nudi budućim studentima.

„Na Katedri za neohelenske studije našim studentima pružamo interaktivan pristup nastavi grčkog jezika, književnosti i kulture, trudeći se da stvorimo prijatnu radnu atmosferu. Takođe, naglasila bih da veliki broj studenata neohelenistike svake godine ima priliku da dobije stipendiju za pohađanje kurseva modernog grčkog jezika, istorije i kulture koje organizuju univerziteti širom Grčke i Kipra. Na taj način studenti usavršavaju znanje modernog grčkog jezika, upoznajući se u isto vreme i sa običajima i kulturnom tradicijom Grčke i Kipra. Od velikog je značaja i to što katedra neguje odličnu saradnju s ambasadama Republike Grčke i Kipar, kao i sa mnogim grčkim i kiparskim kompanijama koje posluju u Srbiji. Na taj način našim studentima se pruža mogućnost kako za obavljanje stručne prakse, tako i za kasnije zaposlenje u različitim kompanijama i firmama“, izjavila je ona.

Dakle, ukoliko se odlučite za studiranje grčkog jezika, osim praktičnih znanja u oblasti jezika, književnosti i kulture, dobićete i studentsko iskustvo koje će se razlikovati od većine tuđih iskustava. Ukoliko volite ove naučne oblasti, manje grupe za učenje i poznavanje svakog kolege iz generacije, Katedra za neohelenske studije je možda dobar izbor za vas.

Piše: Dunja Marić

FOTO: Student

https://www.instagram.com/neohelenistika

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.