Ima vremena lako ćemo – svaki student ikada?

Kada pomislimo na reč „samopouzdanje” možemo shvatiti da nam je ono najpotrebnije prilikom odabira fakulteta i u toku samog studiranja.

U nastavku vam navodimo nekoliko mitova sa kojima se susrećemo u toku studiranja:

Mit 1: Niko me neće podržati zbog odluke da upišem određeni fakultet

Često ćemo nailaziti na komentare: „Šta ćeš raditi kada završiš to?” , „Da li si siguran u budućnost tog zanimanja?” , „Potrošićeš četiri godine života studirajući to, a na kraju ćeš raditi nešto sasvim drugo”. Komentari ovog tipa ne treba da vas zanimaju, jer je u celoj priči bitno da imate podršku svoje porodice. Barijere ovakvog tipa srušićeš svojim trudom i radom tokom studija. 

Mit 2: Neću dati nijedan kolokvijum, a kasnije nijedan ispit

Ne poznajemo osobu koja ovo nije imala na umu prvih nekoliko dana ili nedelja provedenih na fakultetu. Nedelje će polako prolaziti, a kolokvijumi će se bližiti, a vama će samo jedno biti na umu: „Biće dobro da položim jedan kolokvijum”, a na kraju kolokvijumske nedelje imaćete sve položene kolokvijume. Tako će ponovo prolaziti nedelja po nedelja do ispitnog roka, i onda opet ista misao: „Biće dobro da položim jedan ispit” u ovom ispitnom roku. Iako su vam stariji studenti pričali da je taj predmet jako težak, zapamti jednu bitnu stvar – svaki kolokvijum i ispit je položiv!                                             

Mit 3: Moram da pronađem način da se istaknem  

Predavanja i vežbe su nekada obavezne, a nekada ne. Ovde se uglavnom studenti prevare pri pomisli: „Moram naći način kako da se istaknem na vežbama”. Tu postoje različite metode poput one: „Neću spuštati dva prsta na časovima vežbi kako bi profesor video da ja sve znam” , a da li je ta metoda dobra? Naravno da nije, jer kao što je rekao čuveni engleski filozof  Frensis Bejkon: „Znanje je moć” pa tako dopustite i ostalim kolegama da nešto kažu i dobiju poene za aktivnost. 

Mit 4: Ima vremena, krenuću da učim par nedelja pred ispitni rok

Plan je ključ uspeha. Nemoj zapostavljati fakultet pod izgovorom: „Ima vremena za to, imam pet nedelja do kolokvijuma ili ispita”, napravi plan i odmah kreni da radiš na tome i time ćeš smanjiti sebi obaveze kada dođe ta obaveza na red. 

Da li ste se pronašli u nekoj od situacija koje smo izdvojili? 

Piše: Lazar Smilić

FOTO: Unsplash

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.