Inat kao sredstvo do cilja

Inat,turcizam, koji u bukvalnom prevodu označava ,,čvrsto uverenje,,. Elem, da li zapravo znamo šta se krije iza njega? Da li zapravo može poslužiti kao sredstvo za uspeh?

Razvoj samog inata kreće već u periodu ranog detinjstva, oko druge godine života. Tada samo u cilju ostvarenja nekih svojih želja, dete krši zabrane roditelja. Sam problem inata kulminira kod adolescenata kada prosto u želji da dokažu svoju ,,zrelost,, prkose autoritetu –roditeljima , nastavnicima… Bez obzira na samu starost inat predstavlja rasprostranjeni način ponašanja. Pri tome možemo pričati o negativnim i pozitivnim primerima, koje smo verovatno svi doživeli nekada.

Učili ste mesec dana, maksimalno se posvetili tome i pali ste ispit. Tada kod nekih studenata se budi taj stav ,,videćeš sada kako ću ovo da naučim,,.

U inat profesoru student još bolje spremi taj ispit, što možemo smatrati pozitivnom stranom inata. Međutim, postoji i drugi tip studenata koji će jednostavno odustati od polaganja ispita i samog fakulteta, što je negativna strana inata. Činjenica je da je inat nešto urođeno, što eto tako čuči u nama. Mi smo ti koji odlučimo da ga probudimo i koristimo.

Način kojim ćemo ga koristiti isključivo zavisi od nas i naše ličnosti. Neko će ga zgrabiti iskoristiti za postizanje nekog uspeha. Na primer naučiće nešto u čemu je loš, neće odustati od dijete, izguraće nešto do kraja i dokazati sebi da može. Sa druge strane se desi da usled tog inata nanosimo štetu sebi i krećemo nekim putem kojim ne bi trebalo.

Radom na sebi prosto naučimo kako da kontrolišemo inat i upotrebimo neke druge mehanizme za postizanje nekog cilja i uspeha. Baš kao što kaže naša poslovica -,,Od inata nema goreg zanata,, .

Pisao: Đurađ Jovanić

Zanimljivosti

Foto: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.