Koje LGBT teme mladih su na repertoarima pozorišta?

Na repertoarima beogradskih pozorišta tri predstave privlače posebnu pažnju. I to baš one koje se bave osetljivim segmentima odrastanja pripadnika LGBT populacije. Nesumnjivo je da ove predstave predstavljaju izuzetno bitan korak po pitanju istopolnih odnosa.

Umetnost je oduvek probijala sve društvene barijere ne bojeći se apsurdnosti koju joj često pripisuju, u prvom redu, filmskoj i pozorišnoj umetnosti. LGBT teme mladih na repertoarima Beogradskih pozorišta:

Fine mrtve devojke

Predstava Fine mrtve devojke u Beogradskom dramskom pozorištu nastala je po tekstu jednog od najintrigantnijih umetnika mlade generacije Mate Mitišića. To je i inspirisalo reditelja Predraga Lazića da uradi adaptaciju ove predstave.

Priča prati lezbejski par, Ivu i Ivanu, koje se doseljavaju u novi komšiluk pokušavajući da žive svoju dugo sanjanu idilu. Komšije koje ih okružuju su sinonim  za društvo u kome je patriotizam čvrsto ukorenjen. Oni su se prilagodili kalupu “savršene” porodice, koja je iz uverenja u ispravno spremna da siluje, pa čak i ubije.

Kako predstava teče, neprestano se otvara niz osetljivih socijalnih pitanja kojima reditelj pogađa tačno u suštinu priče. Moramo naučiti da prihvatimo da društvo nije i ne treba da bude zajednica istih.

Sumrak bogova

Još jedna predstava Beogradskog dramskog pozorišta reditelja Jagoša Matkovića se bavi ovom tematikom. Sumrak bogova je delo autora Ivora Martinića, a ređeno je po motivima filma Lukina Viskontija o propadanju jedne porodice i njene moralne degradacije.

U predstavi, uloga mlade glumice Isidore Smijonović, privlači posebnu pažnju. Ona igra ulogu Marina, mladića homoseksualca, koji u Hitlerovoj Nemačkoj pokušava da opstane.

Na kraju, posle burnih događaja u kojima je kompromitovan i ucenjivan, primoran je da se prikloni okrutnoj vladajućoj partiji koja ne toleriše različitost.

Ova kompleksna predstava o odricanju je tu da nas podseti da je neprihvatljivo prikloniti se sistemu zarad nekih dalekih ideala.

Lepa Brena prodžekt

Predstavu Lepa Brena prodžekt Bitef teatra zajedno potpisuju Vladimir Aleksić i Olga Dimitrijević.

Lepa Brena je osamdesetih godina bila simbol socijalističke kulture i u velikoj meri je bila zadužena za njen prosperitet i nastanak šou-biznisa.

Ovo nije biografska predstava o najvećoj zvezdi bivše Jugoslavije, već predstava o tome kako su specifične društveno-političke promene uticale na razvoj seksualnosti.

Najupečatljivija je izvedba Ivana Markovića koji na sceni iznosi svoju emotivnu priču o odrastanju i tome koliko je Lepa Brena nesvesno uticala na kreiranje LGBT populacije na ovim prostorima.

Predstava jeste jugonostalgična, ali je priča o fizičkoj transformaciji jednog hrabrog mladića onda kada je to bilo gotovo nezamislivo.

Piše: Aleksandra Vukadinović

Izvor: https://www.optimist.rs/repertoarski-iskorak-odrastanje-mladih-lgbt-kao-pozorisna-tema/

Foto izvor: Unsplash

Kultura

Leave a Reply

Your email address will not be published.