11 saveta za put u Rim!
Rim je četvrti najveći grad u Evropskoj Uniji – metropola koja nikada ne spava. Kako bi vaš boravak u večnom gradu protekao što bolje, nudimo vam 11 saveta za  putovanje u Rimu.

1. Svake poslednje nedelje u mesecu ulaz u Vatikanski muzej je besplatan. Redovi su ogromni ali ukoliko budete ispred muzeja 2 sata pre otvaranja (muzej se otvara u 09:00h) nećete čekati više od 25 minuta na ulaz.

2. Početnom avgusta su u Italiji ogromini popusti zbog predstojećeg praznika praznika Presvete Bogorodice – Ferragosto (15. avgust). Kožnu jaknu u robnim kućama možete kupiti za 10€.

3. Ukoliko tražite smeštaj preko Booking-a gledajte hotele/hostele u blizini glavne železničke stanice Termini. Cene su relativno pristupačne ali su vam sva prevozna sredstva na dohvat ruke (autobus, metro, voz). Ta lokacija je udaljena oko 20-ak minuta hoda od istorijskog centra grada.

4. Koristite metro. Uštedećete sebi sat vremena hoda od tačke A do tačke B i imati više vremena za razgledanje znamenitosti. Karta za metro košta 1,5 €. Snalaženje je veoma lako – svuda postoje strelice koje vas upućuju  na smer i liniju metroa koja vam je potrebna.

5. Ne kuputje suvenire u blizini znamenitosti. Van centra su dosta jeftiniji. Primer: isti privezak ćete kod fontane Di Trevi kuputi za 3€ a u blizini Termini stanice 1€.

6. Obiđite Muzej Leonarda Da Vinčija. Unutra možete pronaći Da Vinčijeve izume napravljenje prema njegovim nacrtima. Interaktivni su tako da ih možete da ih isprobate. Bez obzira koliko godina imate, ludo ćete se zabaviti. Karta sa studentskim popustom je 7€.

7. Sve u Rimu je dosta skuplje. Nemojte se iznenaditi ako mali kroasan sa šunkom i flašicu vode platite 5€. Ponesite malo više novca.

8. Ulični prodavci su veoma navaletni. Samo odmahnite glavom uz blagi smešak I nastavite dalje. Ne ulazite u konverzaciju sa njima (naročito ako ste devojka).

9. Zalazak sunca i španske stepenice – nezaboravno.

10.  Spremite se da objašnjavate i rukama i nogama – engleski im nije baš jača strana.

11. U fontanu Di Trevi treba da ubacite ne jedan, već tri novčić i to levom rukom preko desnog ramena. Prvi – vaša želja. Drugi – želja za vama dragu osobu. Treća – da se ponovo vratite u Rim.

Ne zaboravite – nalazite se u gradu koji predstavlja kolevku ljudske civilizacije! Hodate ulicama kojima su hodali rimski imperator. Uživajte u svakom trenutku! Upijte što više energije koju vam pruža večni grad. Nadamo se da će vam ovi saveti u tome pomoći. Srećan put!

Piše: Jovan Macut

Leave a Reply

Your email address will not be published.