Beograd – domaćin celog sveta: Počinje trinaesta Međunarodna studentska  nedelja u Beogradu

 

U ponedeljak, 15. jula , održaće se Ceremonija svečanog otvaranja trinaeste po redu Međunarodne studentske nedelje u Beogradu (engl. International Student Week in Belgrade – ISWiB). Studentski festival, koji se tradicionalno održava u glavnom gradu Srbije od 2006. godine, i ovog leta okupiće od 14. do 22. jula preko 300 studenata iz celog sveta.

Ovogodišnja tema nosi naziv “Budućnost zove”, a kulturno-edukativni karakter Međunarodne studentske nedelje ogleda se u 11 radionica za učesnike, koje prate aktuelne teme koje nam 4.0 revolucija donosi.

Osim radionica, program Festivala obuhvata i niz manifestacija, na kojima će učesnici imati priliku da predstave svoje, ali i upoznaju druge kulture, jezike i običaje. Multikulturni duh ISWiB-a moći će da osete i svi koji se pridruže učesnicima na nekom od događaja otvorenih za posetioce, a prvi je već u utorak, 16. jula, u event centru „Just&Lobby“, kada će od 19 časova početi Sajam država. U okviru Sajma država, svaki učesnik će imati priliku da predstavi svoju zemlju kroz hranu, piće, nošnju, kulturu ili igru, a događaj je jedinstvena prilika za posetioce da uživaju u tradicionalnim specijalitetima preko 50 zemalja sveta.

Umetničko veče (Stadion Art Night) će se održati u četvrtak, 18. jula, u Dorćol Platz-u, sa početkom od 20 časova. Veče će otvoriti kratkometražni i dokumetarni filmovi regionalnih reditelja, a tokom večeri će nastupiti mladi džez muzičari i bend Sizip. Ovogodišnji program Umetničke večeri obogatiće  izložba sa konceptom “umetnost za poneti“, u kojoj će učestvovati radovi preko 30 autora, kao i stvaranje umetnosti na licu mesta – kada će biti prikazan ceo proces stvaranja murala.

Humanitarni karakter događaja je neizostavan deo i ove godine, a prikupljena novčana sredstva biće prosleđena Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR).

Tradicionalno najposećeniji festivalski događaj, Defile zastava, održaće se u nedelju, 21. jula, kada će učesnici ISWiB-a prodefilovati užim centrom Beograda, počevši od Trga Nikole Pašića u 17:15h. Tokom osmodnevnog Festivala, a naročito tokom Defilea zastava, Beograd će izgledati kao prava svetska prestonica s obzirom na to da će se njegovim ulicama vioriti zastave preko 50 država.

Pokrovitelji ovogodišnjeg Festivala su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Finansijski partneri su Stadion Shopping Center, Via Academica i OPENS, a pored njih, Festival je podržan od strane mnogobrojnih naturalnih i medijskih partnera.

Leave a Reply

Your email address will not be published.