Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

Залипје-највеселије и најшареније село на свету

Куће, амбари, бунари, мостови, кокошињци, кућице за псе… готово све у једном селу Пољске, у близини Кракова, осликано је цветовима.

 

 

Око 70 километара од Кракова, на југоистоку Пољске, налази се сеоце познато по својој дугој традицији – украшавању кућа, зидова, мостова и бунара. Мештани Залипја боје село разним бојама, а на готово свим цртежима налазе се цветови.

 

 

Све је почело пре више од једног века, када је неко од становника села, у жељи да прикрије чађ узроковану грејањем пећи, плафон осликао цветићима. Убрзо је цело село било ишарано – из сваке куће, штале и цркве од пролећа 1948. године видело се цвеће.

 

 

Становници овог села кажу да је „пројекат” такође проистекао из жеље да се помогне Пољској да се психолошки опорави од злочина који је претрпела током Другог светског рата.

 

 

Данас становници Залипја имају и годишње такмичење које слави ову традицију. Локални сликари, и даље углавном жене, такмиче се у стварању замршених цветних декорација, а такође користе прилику и да ‘поправе’ слике из претходних година.

 

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.