Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

Наша планета није равна плоча

Једна од првих лекција које учимо у основној школи је она да је Земља округла и да орбитира око Сунца. Упркос томе што се у најранијим разредима основне школе учи о доказима захваљујући којим знамо да Земља није равна, неке је у то и даље тешко убедити. Иако то не бисмо смели ни да доводимо у питање, све је више оних који одбацују ову теорију и сматрају да је све једна велика завера и да је Земља равна плоча.

“Равноземљаши” некритички прихватају “доказе” о теорији завере, због које је тобоже комплетно човечанство доведено у заблуду о облику планете на којој живи, док се права истина посредством неких “центара моћи” крије од људи.

Да се Земља окреће око своје осе познато је већ хиљадама година, а чак је и старогрчки математичар Ератостенес израчунао обим планете и то невероватно прецизно 195 године п.н.е. Облик наше планете видљив је готово сваком човеку на хиљаде разних начина – од хоризонта, до погледа из свемира, па до објашњења зашто Земља има тропски екватор и полове. Не! Ни то није довољно јер и даље постоји десетина хиљада људи широм света која верује да је Земља равна плоча. Експерти сматрају да људе привлачи ова лажна теорија јер имају осећај да знају нешто о остатку света што нико други не зна и да се због тога осећају супериориније. Теорије да се све одиграва под вођством НАС-е, да помрачење Сунца заправо не постоји као и многи други “докази” просто вам натерају сузе на очи. Не могу никако да схватим коме иде у прилог чување тајне о облику Земље? Шта је ту толико важно да би неко сакрио истину? Зашто је људе лакше контролисати ако мисле да је Земља округла, и зашто би објављивање „истине“ изазвало револуцију?

“Равноземљаши” имају једну “научну“ теорију под називом “Експерименти у Бедфорду” на коме базирају своје убеђење да је Земља равна плоча. Експерименти у Бедфорду” извођени су током деветнаестог и почетком двадесетог века на реци Олд Бедфорд дугачкој 9,7 км, с циљем мерења закривљености Земље. Прве опсервације документовао је Семјуел Бирли Роуботам који је тврдио да је реч о доказу да је Земља равна. Међутим, након што је метод прилагодио томе да се избегну ефекти атмосферске рефракције, Алфред Расел Волас утврдио је да је закривљење у складу са сферним обликом Земље. Упркос томе, “равноземљаши” се на ове експерименте и даље позивају као на доказ исправности њихових уверења.

 

 

Ако је Бредфорд једино место на свету где могу да направе експеримент који им иде у прилог (ако занемарите озбиљне аргументе), онда нешто озбиљно не ваља у њиховој теорији. Заправо нема огледа (а не може их ни бити) који би довели у сумњу постојеће научне чињенице о облику Земље. Важно је рећи да није проблем у томе што неки људи не верују у неке добро засноване и потврђене ствари. Проблем је што своје незнање покушавају да представе као право на различито мишељење. Да бисмо различито мислили о неком феномену морамо да га познајемо, а то овде није случај. Не можемо да бранимо незнање и необразовање правом да мислимо другачије. Имамо право да мислимо и говоримо шта желимо, ако тиме не угрожавамо друге, али ако говоримо бесмислице онда морамо да научимо да поднесемо да нам то неко и саопшти у лице.

Када би “равноземљаши” мало размислили схватили би да има много појава које није могуће другачије објаснити него као последицу Земљиног облика и кретања. Најједноставнији оглед је оглед са Фукоовим клатном. То је једно обично али врло дугачко клатно. Када се пусти да осцилује оно може да се креће врло дуго док се не заустави. Током кретања раван у којој се клатно креће ротира. Ако обележите правац дуж кога осцилује клатно једног дана, видећете сутрадан да се правац мало променио. Можете да измерите време колико је потребно да се клатно врати да осцилује дуж почетног правца. Скретање правца је последица ротације Земље и кретања тела у односу на Земљу, али то није довољно да се докаже облик Земље. Ако се исти оглед изведе у различитим местима на Земљи, добијају се различити резултати за време потребно да правац осциловања опише пун круг. Е то се може објаснити само лоптастим обликом Земље.

Или, рецимо, зашто торнадо увек ротира у истом смеру на северној полулопти, а увек у супротном смеру на јужној?

Или троугао са три права угла који можете да направите на површини Земље.

1961. су Совјети испробали огромну хидрогенску бомбу, звану „Цар“. Ударни талас је неколико пута обишао Земљу. Како је могуће да се ударни талас појави на истом месту после тачно одређеног времена, које одговара брзини таласа и обиму Земље, ако Земља није округла?

 

Замишљам да су овакве расправе људи водили у грчким полисима пре 2.500 година. Зар нисмо мало сазрели и нешто више научили од тада?

 

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.