Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

Најлепша река на свету – Кањо Кристалес

„Најлепша река на свету“, „река пет боја“ и „река која води у рај“ називи су колумбијске реке Кањо Кристалес (Cano Cristales), која представља право чудо природе, и за коју многи кажу да је најлепша река на свету. Ова река прелепих боја налази се у Колумбији.

 

 

Она садржи многе боје: жуту, зелену, плаву, црну и посебно црвену, за које су заслужне разне врсте алги и маховина које расту на дну реке. Оне процветају између влажног и сувог периода током године (крај јула до почетка децембра), када су услови у реци идеални, што ствара невероватан колорит и даје реци посебан изглед. У овом кратком периоду река готово да оживи у преламању дугиних боја. Од свих боја, највише доминира прелепа црвена, која настаје од врсте биљаке Macarenia clavigera. Призор изгледа као да није са ове планете.

 

 

Током већег дела године, Кањо Кристалес се заправо не разликује од осталих река. Обично је окружена са много стена које су прекривене маховином. Међутим, у кратком периоду током године, долази до праве експлозије боја, а поред већ поменуте црвене боје, читав призор буде додатно украшен жутом и зеленом бојом песка, и плаветнилом саме воде.

 

 

Сама река је била и затворена неколико година за туристичке посете због опасности, тачније због учесталих сукоба између војске и накро картела који су се крили у околним шумама. Услед тога, дошло је до значајног смањења посета па је ово прелепо место полако почело и да се заборавља. Поново је отворена за туристичке посете 2009. године и сада се редовно одржавају туристичке туре, а из године у годину долази све већи број људи.

 

 

Околни предели ове реке су такође и дом 420 врста птица, 43 врста рептила, 10 врста водоземаца и седам примата. Оно што је такође интересантно, у реци нема риба због велике концентрације седиментног материјала. Река је дуга око 100 километара.

Ову прелепу реку можете погледати на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?v=PsUQrRzHcow

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.