Najlepša reka na svetu – Kanjo Kristales

„Najlepša reka na svetu“, „reka pet boja“ i „reka koja vodi u raj“ nazivi su kolumbijske reke Kanjo Kristales (Cano Cristales), koja predstavlja pravo čudo prirode, i za koju mnogi kažu da je najlepša reka na svetu. Ova reka prelepih boja nalazi se u Kolumbiji.

Ona sadrži mnoge boje: žutu, zelenu, plavu, crnu i posebno crvenu, za koje su zaslužne razne vrste algi i mahovina koje rastu na dnu reke. One procvetaju između vlažnog i suvog perioda tokom godine (kraj jula do početka decembra), kada su uslovi u reci idealni, što stvara neverovatan kolorit i daje reci poseban izgled. U ovom kratkom periodu reka gotovo da oživi u prelamanju duginih boja. Od svih boja, najviše dominira prelepa crvena, koja nastaje od vrste biljake Macarenia clavigera. Prizor izgleda kao da nije sa ove planete.

Tokom većeg dela godine, Kanjo Kristales se zapravo ne razlikuje od ostalih reka. Obično je okružena sa mnogo stena koje su prekrivene mahovinom. Međutim, u kratkom periodu tokom godine, dolazi do prave eksplozije boja, a pored već pomenute crvene boje, čitav prizor bude dodatno ukrašen žutom i zelenom bojom peska, i plavetnilom same vode.

Sama reka je bila i zatvorena nekoliko godina za turističke posete zbog opasnosti, tačnije zbog učestalih sukoba između vojske i nakro kartela koji su se krili u okolnim šumama. Usled toga, došlo je do značajnog smanjenja poseta pa je ovo prelepo mesto polako počelo i da se zaboravlja. Ponovo je otvorena za turističke posete 2009. godine i sada se redovno održavaju turističke ture, a iz godine u godinu dolazi sve veći broj ljudi.

Okolni predeli ove reke su takođe i dom 420 vrsta ptica, 43 vrsta reptila, 10 vrsta vodozemaca i sedam primata. Ono što je takođe interesantno, u reci nema riba zbog velike koncentracije sedimentnog materijala. Reka je duga oko 100 kilometara.

Ovu prelepu reku možete pogledati na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=PsUQrRzHcow

Leave a Reply

Your email address will not be published.