Strah od ispita – istina ili urbana legenda?
Svi znamo da polaganje ispita ume da bude veoma stresno. Trema, neizvesnost, iščekivanje pitanja/zadataka… Međutim, da li polaganje ispita može da proizvede strah kod studenata?

Odgovor  na ovo pitanje pronašli smo u  Enciklopediji straha, Ljubomira Erića. U okviru podele koju je autor napravio, pored straha od smrti i mnogih drugih, nalazi se i strah od ispita.

Opisan je kao anksioznost i strah koji se javlja prilikom ispitivanja/polaganja ispita. Iako je najčešće normalan, ponekad  može da se pretvori u fobiju (na primer od javnog nastupa). Često se javlja kod tinejdžera tokom  ranih srednjoškolskih dana ali i kod studenata, čak i doktoranata.

Ponekad  se javljaju  različite smetnje koje se trude da prikriju strah. Prilikom spremanja ispita gubimo apetit ili on postaje veći nego ikada. San postaje poremećen – osećamo se preumorno ali ne možemo da zaspimo. Međutim, čim krenemo da učimo kreće da  nam  se spava. Pokušamo, ali osećamo grižu savesti što ne učimo. Ulazimo u jedan začarani krug  koji studenti  nazivaju ispitni rok. Kada dođemo na samo polaganje javlja se trema.

Šta je prоizvodi i kako se sa njom izboriti?

Kada nam se dijafragma podigne, ona pritiska naša pluća što sprečava dovod  kiseonika. Srce jače lupa, mi  počinjemo ubrzano da dišemo i osećamo pritisak u glavi. U takvim situacijama uradite sledeće: udahnite duboko, stisnite zube i lagano ispuštajte vazduh  kroz njih. Proizvešćete zvuk koji podseća na zvuk izbušene gume. Ponovite isti postupak 8-10 puta. Na taj način ćete opustiti dijafragmu i moći normalno da dišete.

Dragi studenti, normalno je da osećate strah pred ispit. Trudili ste se, učili, posvetili svoje vreme spremanju ispita. Nemojte dozvoliti da vas on nadjača! Uz Raselovu parolu: ,,Pobeda nad strahom je početak mudrostiˮ, redakcija magazina Student vam želi uspešan ispitni rok. Verujemo u vas!

Napisao: Jovan Macut

IZVORI: Ljubomir Erić i saradnici, Enciklopedija straha, Službeni glasnik, Beograd, 2015.

Foto: Privatna arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published.