OSAM NAČINA ZA BRŽE I EFIKASNIJE UČENJE

Da li i vi provodite sate i sate učeći, a opet kao da vam ništa nije ušlo u glavu? Toliko vremena provodimo nad knjigom, ispijamo silne kafe i energetska pića u nadi da će nas bar još malo održati budnima. Na kraju, sve je uzaludno. Sve radimo pogrešno! Pročitajte i primenite ovih osam načina za brže, efikasnije, ali i zanimljivije učenje. 

#1  POMODORO TEHNIKA

Pomodoro tehnika predstavlja učenje u trajanju od 25 minuta, nakon čega se pravi pauza od 5 minuta. Navijte alarm i kada prođe 25 minuta, pa makar bili i usred rečenice, odmorite 5 minuta. Dokazano je da će vam baš ta pauza od 5 minuta veoma pomoći da budete produktivniji, uporniji i preduzimljiviji.

#2 PALATA UMA

Ova tehnika se odnosi na povezivanje pojmova koje učimo sa predmetima oko nas.  Recimo da je potrebno da naučimo hemijske elemente. Na primer – helijum. Zamišljamo da stolica na kojoj sedimo leti uz pomoć helijumskih balona. Potrebno je da pustimo mašti na volju jer naš mozak bolje pamti slike, pogotovo one neobične.

#3 IZMISLI PRIČU

Ako je potrebno da naučite mnogo informacija određenim redosledom, od tih reči sastavite priču. Neka ta priča ide određenim redosledom tako da, ako ne možete da se setite jednog pojma, prisetićete se redosleda u priči i shvatićete koji deo nedostaje.

#4 DISTRAKCIJE

Očistite svoj mozak od distrakcija. Svima nam se desilo da u toku učenja odlutamo negde. Kada postoje misli koje vas ometaju, prekinite sa učenjem na nekoliko minuta. Zažmurite i očistite svoj mozak. Onda se usredsredite i nastavite tamo gde ste stali.

#5 PREVARI SVOJ MOZAK

Milion puta smo učili nešto što nam zaista nije bilo interesantno. Baš tada, prevarite svoj mozak. Zamislite da je to što čitate zapravo scena nekog filma u kojem glumite ili pak pesma koju treba da otpevate na koncertu.

#6 SNIMAČ GOVORA

Snimite svoj glas kada učite i kasnije to preslušate par puta. Možda će u početku biti čudno da slušate svoj glas, ali na taj način će vaš mozak brže upamtiti potrebno gradivo.

#7 OKRUŽENJE

Napravite sebi prijatno okruženje za učenje. Počistite sobu, raščistite radni sto, skuvajte čaj i pustite tihu instrumentalnu muziku. Teže ćete se fokusirati kada učite u haosu, buci i sličnim okolnostima.

#8 ŽVAKA

Žvaćite žvaku dok učite. Onda, kada polažete test, uzmite opet žvaku istog ukusa. Naučno je dokazano da će to pomoći vašem mozgu da se seti informacija koje ste učili poslednji put kada ste žvakali tu žvaku. Ovo će vam možda zvučati čudno, ali probajte i uverite se da deluje.

Nekada je zaista teško naučiti gradivo samo čitanjem i ponavljanjem. Baš zato probajte ove tehnike i uverite se da učenje može biti mnogo lakše i zanimljivije.

 Piše: Sofija Vujošević

FOTO: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.