(NE)jednakost polova

Moja najveća greška ikada je što nisam u prvom razredu osnovne napravio čestitku majci za 8. mart. Ali da ostavimo ovaj loš pokušaj izvinjenja na stranu i da probamo ponovo da počnemo.

U čemu je tačno problem kod poslednje reči iz naslova teksta? Da li je to činjenica da je stopa zaposlenosti žena za 14% manja nego kod muškaraca ili to da skoro 2/3 nezaposlenih u Beogradu čine žene? Možda činjenica da u 2020. godini i dalje postoje slučajevi nasilja nad ženama u porodici, pa čak i smrtnih slučajeva. To se i dalje tretira kao nečija privatna stvar, te velika većina slučajeva nasilja ostaje neprijavljena sve do tragičnog događaja.

Bez ikakve želje da upirem prstom u bilo koga, probaću da navedem jedan gorki primer današnjeg novinarenja. Nakon tragičnog ubistva jedne devojke, mediji su se bavili likom i delom žandarma koji je, možete misliti, rezbario ikone. I to je stajalo prvo. U medijima se ubistvo opisivalo i rečju “incident”. Kao da to nije dovoljno, bilo je u komentarima i standardnog okrivljavanja žrtve.

Nije to stvar koju plasiraju isključivo osobe muškog pola. Imao sam prilike da čujem razgovor dve žene o jednom, posve motivišućem, govoru random sveštenika o tome kako su žene napustile svoju iskonsku ulogu. One su potvrdno klimale glavom, kao da je to ispiranje mozga blizu istine. Da stvar bude gora, takve stvari nam se serviraju svakodnevno i od ljudi koji bajagim treba da vode ovu državu, te smo tako imali neprimerenu pesmicu ministra za socijalna prava povodom Dana žena ili onu neprijatnu šalu predsednika države u fabrici.

Ovo su samo stvari koje mi prvo padaju na pamet. Uvek možemo pričati o info-bombardovanju pričama kako je niska stopa nataliteta i kako žene treba da rađaju više. Zato što je uloga žene da bude veš mašina sa sposobnošću reprodukcije. Ili ovo skorašnje korišćenje žena (koje se očigledno ništa ne pitaju), kao šargarepe na štapu za mlade momke koji treba da ostanu na selu. Spisak je dugačak, a ovaj dan je prekratak. Možda baš iz tog razloga ovaj jedan dan treba da postane naša svakodnevica.

Zato danas, batalite karanfile po prvi put u životu i učinite nešto za sve žene koje vam išta u životu znače, pomozite im u borbi za jednakost.

Borben 8. mart želi vam Student!

Piše: Aleksandar Ćatić

FOTO: Student

Promote & earn money

Leave a Reply

Your email address will not be published.