Muvanje – nekad i sad?

U prirodi čoveka je da se zaljubi, da voli, ali glavno pitanje je – kako osvojiti osobu suprotnog pola? Kako je to nekad izgledalo, a kako sad?

Sad:

Facebook, Instagram, Snapchat su samo neki od današnjih izvora za pronalazak partnera. Add friend ili follow i ti već imaš uvid u svoju buduću dragu. Razvojem društvenih mreža i pametnih telefona, komunikacija se digla na mnogo viši i drugačiji nivo. Dešava se da se sa nekom osobom dopisujete po mesec dana, čujete se, razmenjujete slike, imate video pozive, a nikada se niste videli uživo. Posle upoznavanja na žurci više ne tražimo broj telefona, već instagram profil.

Razlika između nekad i sad je najviše u komunikaciji.

Čovek je danas slobodniji prilikom dopisivanja jer može da sakrije svoje emocije i da ih interpretira drugoj strani na potpuno drugačiji način. Komunikacija je dosta intenzivnija, što dovodi do stupanja u vezu znatno brže nego nekad. Mada, postoje izuzeci, još uvek ima onih parova koji izlaze po godinu dana pre nego što se smuvaju. Ponekad fizički kontakt u modernom svetu pre prvog poljupca nije ni potreban, jer nam je interakcija putem društvenih mreža pružila mogućnost razmene, ne samo poruka, već čak i osećanja.

Seti se samo vremena vanrednog stanja, ko je bila ta jedna osoba sa kojom si se čuo/la svaki dan, zbog koje ti je srce zaigralo svaki put kada stigne poruka, zbog čijih si poruka i poziva shvatio/la da je ipak ona/on taj neko za tebe?

Da li je moguće zaljubiti se online?  Da!

Nekad:

Sve do početka 20. veka dok nije bilo ni mobilnih ni fiksnih telefona, kao ni televizora, sastanke sa budućim dragim/dragom su ugovarali roditelji. Postavljala su se pitanja iz koje je porodice, kako zarađuje, koliko poseduje zemlje ili drugih vrednosti. Staleži su se vrlo retko mešali. Ako se porodice slože  – to je to. Čestitamo, dobili ste muža, tj. ženu! U ovom periodu sve do prvog svetskog rata privilegiju da biraju su imali samo retki, pod uslovom da porodice pristanu.

Između dva rata stvari postaju za nijansu liberalnije, pisanje pisama, po koja igranka ili čajanka, ali porodica i dalje ima ključnu ulogu.

Već pedesetih godina 20. veka stvari postaju drastično drugačije. Popularne igranke sve su učestalije, pojavom rokenrola i ostalih pravaca koji propagiraju slobodu, dobijamo novi koncept. Dobijamo mogućnost odabira, ali kako smuvati nama dragu osobu? Morao si da priđeš, pitaš za ime, unapred su se dogovarali sastanci, lepa reč i maniri su se cenili. Pojava fiksnog telefona je bila jedan veliki iskorak u muvanju. Ako vam draga osoba da broj telefona na koji pored nje mogu da se jave svi ostali ukućni, to je bio znak. On/ona hoće da te čuje! Vi ste sad u mogućnosti i da je čujete, a to je kontakt na sasvim novom nivou. Ceo posao postaje mnogo lakši!

U današnje vreme, sve je mnogo brže, ali ono što želimo da te pitamo je: Zbog čije poruke ti se razvukao osmeh od uva do uva?

Piše: Filip Marković

Leave a Reply

Your email address will not be published.