Da li raditi tokom studija?

Odgovor bi bio ne, ali…

Svaka akcija, osim one u kojoj ne radimo ništa, zalet ka uspehu čini još snažnijim.

Hajde da studiranje učinimo zanimljivijim i uzbudljivijim. To je ipak najlepši deo mladosti.

Svima nam je poznata rečenica: Tvoj posao je samo da učiš. U teoriji to i jeste tako. Neki od nas nemaju nikakva očekivanja od strane roditelja za vreme studija (osim da učimo).

Imate osećaj da ne radite puno toga i da samo učite. Želite svoju kintu i voleli biste da ne morate da pitate roditelje za sve što želite da uradite van fakultetskih obaveza. Ne osećate se dovoljno produktivno. Ne možete po ceo dan da učite, nemate koncentraciju sve vreme i želite slobodan deo dana.

O da, svakom studentu je to na umu. Kažu da je ispunjeniji život kvalitetniji i uspešniji.

Ako planirate da se zaposlite i radite puno radno vreme, razmislite koliko vremena treba da izdvojite za posao a koliko za fakultetske obaveze, predavanja i učenje. Kada se sve sabere i oduzme, da biste u svemu bili uspešni, potrebno vam je više od 24 sata.

Ali ako razmišljate o poslu koji ne zahteva puno radno vreme (part time job) onda je to idealan način da dobijete radno iskustvo ali i novac za svoje potrebe. Posao sa kojim možete da uskladite sve obaveze je idealan. Da li tržište rada nudi tako nešto?

Teško je naći fleksibilan posao koji je: dovoljno plaćen, ne radi se puno i nije fizički prenaporan (treba učiti posle). Nije li tako?

Ukoliko izaberete da se ne zaposlite – otvarate mogućnost da radite samo u okviru vašeg intresovanja.

Tokom studija imate priliku da steknete mnoštvo sertifikata, uspešno savladanih obuka i kurseva. Sa druge strane posao vam nudi veliki broj novih veština, znanja i sposobnosti.

Da li da radimo kako bismo odmorili od učenja i zbog svog ličnog razvoja i stvaranja novih veština? Ili kako bismo mogli da priuštimo poneko zadovoljstvo? Za svaku opciju nam je potreban novac.

Za šta god da se odlučite na kraju bićete samo još bogatiji znanjem. To je jedini bitan rezultat. Od nas zavisi, u većoj ili manjoj meri, na kojoj strani ćemo to pronaći. Obe strane su dobre, štaviše odlične.

Piše: Zorka Mijajlović

Leave a Reply

Your email address will not be published.