ANKSIOZNOST I DEPRESIJA SU IZLEČIVE!

Kako svako od nas može biti od pomoći?

Anksioznost i depresija su veliki problem današnjice, ali nažalost olako su shvaćene.

Daćemo vam par saveta kako da se postavite prema anksioznoj ili depresivnoj osobi. Ovo nije način izlaska iz začaranog kruga, ovo je vid podrške i razumevanja.

Zanemarivanje problema sa kojim se naš poznanik bori.

Koliko god da iracionalno zvuče strahovi koje anksiozna osoba spominje, ne zaboravite da je u njenoj glavi to i više nego realno. Rečenice poput: ,,Daj, ne preteruj. Nemaš čega da se plašiš, opusti se.’’, nikako ne pomažu. Umesto toga, pokušajte sa: ,,Mislim da ti sa tim mislima i strahovima možeš da se izboriš. Rado ću te saslušati i pokušati da ti pomognem, ako mogu.’’

Svi strahovi su premostivi, ali ne ako ih negiramo, ignorišemo, ili činimo nevidljivim.  Snažan zagrljaj je uvek dobrodošao!

,,Opusti se, ne razmišljaj o tome. Stalno si napet/a, zato ti i jeste tako.’’

Ukoliko se prema njihovom problemu postavite sa dozom nervoze ili besa, sigurno će izgubiti želju da vama, ili bilo kome drugom, pokažu kada im je teško. Pokušajte da budete što smireniji, da ne vičete, ne unosite još veću paniku i dramu. Miran glas i stav smiruju uplašenu osobu.

,,Hej, sve će biti dobro. Ispričaj mi kako se osećaš, možda će ti biti lakše. Nisi sam/a. Na sigurnom si i ja ću ti pomoći da se osećaš dobro.’’

Podržite anksioznu osobu u potrazi za sturčnom pomoći.

,,Uradi nešto što će ti okupirati misli. Previše razmišljaš o tim glupostima.’’

Okupiranje misli uopšte nije lako, ako se borite sa ovom vrstom problema. Nemoguće je na silu promeniti tok nečijih osećanja, zato morate imati strpljenja. Na taj način pomažete, jer će anksiozna osoba uz prave reči podrške i razumevanja polako počinjati drugačije da gleda na dešavanja oko sebe i u sebi.

    ,,Ljudi širom sveta imaju prave probleme i bolesti! Ne budi sebičan/a. Njima je mnogo teže!’’

Ne, tako nećete učini nikakvo dobro delo. Anksiozna osoba želi da prekine agoniju u svojoj glavi i zauvek napusti osećaj nelagode, neprijatnosti, straha i tuge. Ipak, to se ne može dogoditi ako je konstatno budete upoređivali sa drugim ljudima i tuđim problemima. Tako ćete, na sve loše, dodati još samo i ogroman osećaj krivice. Umesto toga, posavetujte je da zapisuje svoja trenutna osećanja i ciljeve koje želi da ispuni. To će pomoći da osoba uvidi na čemu treba da poradi.

   ,,Kada ti odlučiš, to će proći.’’

Kada bi sve bilo tako lako, niko se ne bi našao u ovom problemu. Dešava se da simptomi, strahovi i misli nestanu na par dana, ali se ponovo vrate. To nije znak da se nikada nećete izlečiti. Podsećajete osobu koliko je snažna, borbena i istrajna, kroz šta je sve prošla na dosadašnjem putu i da je sve bliža cilju. Stručna lica su od ogromne pomoći, ali i okruženje igra veliku ulogu u ovoj trci.

 SVI SMO UZ TEBE, ANKSIOZNOST I DEPRESIJA SU IZLEČIVE!

Piše: Ivana Ninić

Leave a Reply

Your email address will not be published.