Anastasija Mitov – pobednica takmičenja u besedništvu

Anastasija Mitov studentkinja prve godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu osvojila je prvo mesto na takmičenju u besedništvu na studentskoj konferenciji “Prav(n)a studentska priča“. Dobila je nagradu od strane žirija, a umalo osvojila i sve glasove publike.

Takmičenje u besedništvu održava se svake godine na Svetog Savu. Anastasija je besedila na temu “Nebo nema bez groma cijenu”, jednu od tri ponuđene.

Da li si se i koliko pripremala za ovo takmičenje?

Ne, nije bilo neke posebne pripreme osim što nam je profesor  nekoliko dana pred polazak rekao koje bi teme mogle da dođu u obzir i kada sam se prijavila za takmičenje. Nakon toga počela sam da pišem ono što bih na tu temu mogla da govorim. Svaka tema koju napišem mora da prođe recenziju mojih prijatelja, jer mi je vrlo važno da čujem njihova mišljenja i naravno očekujem da ona budu različita. 

Od kada se baviš besedništvom i šta je ono što te je privuklo?   

Negde od srednje škole, mislim da je to bilo u drugoj godini kada sam  prvi put otišla na takmičenje. Bilo je to takmičenje u besedništvu “Slavoslov” koje se održava  svake godine u Smederevu pod pokroviteljstvom protojereja Saše Gavrilovića. Ono što me je privuklo je spoj dve stvari koje ja volim, a to je spoj književnosti i retorike. Pravi značaj shvatila sam tek  kada sam upisala Pravni fakultet, kada sam ušla u amfiteatar Radomir Lukići i kada sam slušala druge besednike na takmičenjima koja su se održavala svake godine na Svetog Savu.

Čime se još baviš pored besedništva?  

Volim da pišem, sve je počelo u sedmom razredu osnovne škole kada sam pisala za jedan konkurs i osvojila prvu nagradu. Pišem i poeziju ali volim da pišem polako i temeljno, kad naiđe. Pored toga volim i da recitujem, recitovala sam na raznim manifestacijama. Takođe volim i posećujem razne naše kulturne manifestacije kao što su “Skadarlija fest” , “Višnjićevi dani” i “Valjevski korzo” na kome sam bila gost sa našim poznatim piscem i akademikom Matijom Bećkovićem. Član sam književnih klubova  od kojih bih istakla  klub “Skadarlijska boemija”.               

Budući da ove godine zbog pandemije neće biti održano tradicionalno takmičenje u besedništvu koje se održava svake godine, nadamo se da će  se prilike normalizovati i da će ono moći da se održi sledeće godine.

Piše: Miloš Kilomović

Studentske vesti

Pravni fakultet

Leave a Reply

Your email address will not be published.