Šumarski fakultet prati tradicija koja je duža od jednog veka. Fakultet je tokom prethodnih decenija svog rada dobio svoju prepoznatljivu karakteristiku koju čine sledeći studijski programi: šumarstvo, tehnologije drveta, pejzažna arhitektura i ekološki inženjering.

Student prodekan Šumarskog fakulteta Nikola Popović za naš magazin govorio je o predrasudama sa kojima se studenti najčešće susreću, kao i o mogućnostima za razvoj karijere nakon završenih osnovnih studija.

„Najveće predrasude su da kad završiš Šumarski fakultet ti možeš da radiš kao drvoseča ili spominju neke odseke kao što su „Duboka ‘ladovina”. Šumarski fakultet je totalna suprotnost, pošto mi kada završimo fakultet, bavimo se zaštitom prirodnih dobara, ekosistema i biodiverziteta”, – izjavio je Popović.

Šta posle fakulteta?

Studenti Šumarskog fakulteta kroz teorijsku, praktičnu nastavu i vannastavne aktivnosti stiču znanja, sposobnosti i veštine da kao diplomirani inženjeri šumarstva budu osposobljeni za širok spektar zapošljavanja: u šumskim gazdinstvima i šumskim upravama, javnim preduzećima i skupštinama opštinama, zavodima i službama zaštite prirode i životne sredine, nacionalnim parkovima, zavodima i naučnim institucijama i dr.  

Najčešći opseg poslova koji obavljaju diplomirani inženjeri tehnologije drveta su: dizajn i projektovanje nameštaja i uređenje enterijera, vođenje tehnoloških procesa proizvodnje nameštaja i proizvodnje od drveta, unutrašnja i spoljna trgovina nameštajem i proizvodima od drveta, organizacija nastupa na sajamskim manifestacijama, zastupništva i uspostavljanje poslovnih kontakata sa domaćim i inostranim kompanijama.

Diplomirani inženjeri pejzažne arhitekture mogu se zaposliti u direkcijama za uređenje grada, u planerskim i urbanističkim organizacijama, građevinskim firamama, komunalnim preduzećima za održavanje gradskog zelenila, privatnim preduzećima za uređenje vrtova, u garden centrima i slično. Takođe, diplomirani inženjeri pejzažne arhitekture mogu se baviti samostalnom delatnošću i preduzetničkim poslovima.

Diplomirani inženjeri šumarstva – ekološki inženjering u zaštiti zemljišnih i vodnih resursa mogu se zaposliti u organizacijama koje pripadaju privrednim oblastima vodoprivrede, šumarstva i poljoprivrede. Sa ovim stepenom obrazovanja mogu se zapošljavati i u komercijalnim kompanijama, javnim preduzećima, istraživačkim centrima, vladinim organizacijama, lokalnim organima i opštinama, kao i na drugim poslovima na kojima se traži ovaj stepen obrazovanja.

Piše: Aleksandra Vukadinović

Foto: Privatna arhiva

Studenti

Šumarski fakultet – http://www.sfb.bg.ac.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published.