Izbor za dekana: Šta se dešava na Fakultetu političkih nauka?

Izbor profesora dr Slaviše Orlovića za dekana na Fakultetu političkih nauka i dalje se osporava. Trenutna Uprava ne prihvata odluku da je 13 glasova dovoljno za izbor, novo(ne)izabrani dekan je odmah nakon izbora podneo ostavku. Ipak, odluka o njegovom izboru potpisana je početkom septembra od strane predsedavajuće Savetom FPN-a.

Šta se dešava na FPN-u?

Na sednici održanoj 6. septembra 2024. godine, predsedavajuća Savetom Kristina Šmidling potpisala je odluku o izboru profesora Slaviše Orlovića za dekana na sednici održanoj 7. juna ove godine.

Međutim, uprava Fakulteta političkih nauka ne prihvata tumačenje predsedavajuće i pojedinih članova Saveta po kom 13 od 27 glasova članova Saveta može biti dovoljno za izbor i uputila je generalnom sekretaru i ombudsmanu Univerziteta u Beogradu molbe za mišljenje po ovom pitanju, navodi se u saopštenju.

Odgovor oba organa nedvosmisleno su potvrdila da 13 od 27 glasova članova Saveta nije dovoljno za izbor dekana i dodali su da „podnošenje ostavki, propuštanje nadležnog organa da izabere ili imenuje članove i drugi razlozi usled kojih se broj članova faktički smanji ispod zakonom predviđenog broja, ne derogiraju pravnu normu, te je za odlučivanje organa uvek potrebna većina koju propis određuje“.

Sa druge strane, Orlović smatra da je on izabrani dekan. Dodaje da je tog dana pet članova Saveta podnelo ostavke.

„Pet ostavki je vertifikovano i utvrđen je birački spisak koji nije više imao 27, nego 22 člana. Sekretarka fakulteta je pocepala pet glasačkih listića, što potvrđuje da je birački spisak iznosio 22 i 13 je većina. Nijedan glas nije bio protiv mene“, objašnjava Orlović za N1.

Uprava fakulteta zabrinuta

Uprava FPN-a iskazala je zabrinutost zbog dešavanja na fakultetu i stava da prof. dr Slaviša Orlović ne može stupiti na dužnost dekana 1. oktobra kada ističe mandat tekućoj upravi, što zbog pravne neutemeljenosti koju je potpisala predsedavajuća Savetom, što zbog činjenice da je elektronskim putem objavio svoju ostavku i uputio je svim članovima Nastavno-naučnog veća.

„Bez imenovanja vršioca dužnosti dekana i nakon toga, ponovnog pokretanja procedure za izbor dekana i uprave, Fakultet će funkcionisati u veoma teškim uslovima“, ističe Uprava FPN-a.

Policijska istraga na fakultetu

Nekoliko dana kasnije, Uprava fakulteta obavestila je javnost da postupajući po Zahtevu za prikupljanje potrebnih obaveštenja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu – Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, policija ispituje okolnosti koje su dovele do nezakonitog izbora prof. dr Orlovića za dekana.

„Nadamo se da će policijska istraga dodatno rasvetliti ovaj slučaj“, ističe Uprava i dodaje da će reagovati povodom nelegalnosti do kojih je došlo podnošenjem tužbe Upravnom sudu Republike Srbije.

Ovakvu odluku podržale su i studentkinje i članice Slušaonice poverenja, koja je osnovana u junu mesecu.

„Odluka da se podnese tužba Upravnom sudu šalje jasnu poruku da ni akademska zajednica, kao ni studenti neće dozvoliti da se ovakve nezakonite radnje guraju pod tepih“, naglašava studentkinja FPN-a i osnivačica Slušaonice poverenja, Jovana Krstić i dodaje „očekujemo da pravni postupci dovedu do poništenja te odluke i da FPN nastavi putem stvaranje bezbednog i pravednog okruženja za sve“.

Piše: Isidora Nedić

FOTO: FPN

STUDENTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.