Megatrend izgubio dozvolu za rad: Šta će biti sa studentima?

Visokoškolskoj ustanovi Univerzitet Megatrend oduzeta je dozvola za rad, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, rešenje je doneto 26. avgusta na osnovu dopisa Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u obrazovanju koje je odbacilo zahtev tog univerziteta za novu redovnu akreditaciju. Razlog za oduzimanje dozvole je neblagovremeno podnošenje zahteva za novu akreditaciju.

Zakon o visokom obrazovanju propisuje da visokoškolska ustanova koja podnosi zahtev za akreditaciju, mora isti da podnese najkasnije godinu dana pre isteka zakonom predviđenog roka. U protivnom, važenje akreditacije prestaje dan po isteku roka, a Ministarstvo je dužno da donese rešenje o oduzimanju dozvole za rad i da objavi prestanak važenja akreditacije.

Šta će biti sa studentima?

Studentima ove visokoškolske ustanove biće obezbeđen regularan završetak studija, pri čemu akt koji to obezbeđuje donosi ministar prosvete na predlog Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. Takođe, visokoškolskoj ustanovi kome je oduzeta dozvola za rad je u obavezi da snosi troškove završetka studija, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju.

Reakcije sa univerziteta

Vlasnik Megatrend Univerziteta Mića Jovanović je, u izjavi za Bloomberg Adriju, naveo razloge zbog čega je došlo do ovakvog ishoda i najavio dalje korake.

“Mi postojimo 36 godina i na našim fakultetima iškolovalo se više od 35.000 studenata. Tačno je da smo kasnili sa podnošenjem zahteva za reakreditaciju, ali to nije našom greškom, i mi smo čekali rešenje od Nacionalnog akreditacionog tela za naš Pravni fakultet”, kaže Jovanović za Bloomberg Adriju i napominje da ukoliko žalba ne bude usvojena, pravdu će potražiti na Ustavnom sudu.“

Uprkos iznetim tvrdnjama, Nacionalno akreditaciono telo poslalo je rešenje o akreditaciji Pravnog fakulteta u okviru ovog univerziteta još u martu 2022. godine. U njemu se navodi da fakultet ne ispunjava obaveze u pogledu kvaliteta u vezi sa standardima, a pre svega vezano za nekompetentnost nastavnog kadra za veliki broj nastavnih predmeta.

Piše: Nenad Ranitović

Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije I Bloomberg Adria I Vreme

Foto: Univerzitet Megatrend

STUDENTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.