Napustio nas je legendarni Bora Đorđević

Roker i frontmen grupe „Riblja čorba“ Bora Đorđević preminuo je u 72. godini, nakon teške upale pluća u KBC Ljubljana. Trag na rok sceni ostavio je svojim pesmama kao što su „Lutka sa naslovne strane“, „Pogledaj dom svoj anđele“ i „Minut sa njom“.

Nastanak benda „Riblja čorba“

Bend „Riblja čorba“ nastaje u beogradskoj kafani „Šumatovac“, 15. avgusta 1978. godine. Tada je održan prvi radni sastanak Bore Đorđevića i njegovog starog poznanika Miše Aleksića i Rajka Kojića.

Bora i Miša su se dogovorili da se Bora priključiti grupi S.O.S, ali se još nije znalo ime novog benda. Bilo je nekoliko predloga: Bora i ratnici, Popokatepetl, Riblja čorba. Nekoliko dana kasnije Zoran Predić, tadašnji urednik „Radio TV Revije“, objavljuje poster benda i krsti ga Ribljom čorbom.

Popularnost koja je usledila bila je obeležena kontraverznim i društveno-orijentisanim numerama. U tadašnjoj Jugoslaviji Đorđević je bio optužen nakon objavljivanja albuma „Koza nostra“ zbog vređanja radničke klase.

Borina karijera

Bora Đorđević svoju karijeru započeo je u svom rodnom Čačku u bendu „Hermelini“. Nakon njega Đorđević je bio član i grupa „Dečaci sa morave“, „Vesnici ljubavi“, „Safiri“, „Čačanski plemići“. Bio je član gurpe „PORS“ (Poslednji ostatak romantičarskog sveta), gde je sarađivao sa R.M.Točkom (kasnije vođom grupe SMAK).

U Ateljeu 212 dobija ulogu apostola u rok-operi „Isus Hrist superstar“, nakon koje formira akustičarsku grupu „ZAJEDNO“ čiji je prvi singl bila je pesma „Ostrvo cvijeća“.

Posle uspešnih singlova, Đorđević započinje novi eksperiment sa grupom „SUNCOKRET“ koja je ostavila iza sebe brojne hitove, među kojima su i pesma o Titu. Posle „SUNCOKRETA“ bio je i član gurpe „Rani Mraz“.

Bio je član Gradskog odobra DSS-a u Beogradu i savetnik ministra kulutre u Vladi Srbije. Dobitnik je nagrade Akademije Ivo Andrić za knjigu poezije „Pusto ostrvo“.

Poznati albumi

Među albumima „Riblje čorbe“ koji su gradili istoriju roka bili su „Kost u grlu“, „Mrtva priora“, „Istina“, „Ujed za dušu“, „Labudova pesma“, „Triologija“.

Kao tekstopisac ostavio je traga na mnogim poznatim albumima gde je sarađivao sa pevačima poput Zdravka Čolića, Đorđa Marijanovića, Olivera Mandića, Željka Bebeka i sa grupama kao što su „Kerber“, „Generacija 5“.

Piše: Mila Stojanović

Izvori: Danas I Riblja čorba

Foto: Aleksa Stanković

KULTURA

Leave a Reply

Your email address will not be published.