Smanjenje nepismenosti u Srbiji: Statistika na Međunarodni dan pismenosti

Na Međunarodni dan pismenosti, Srbija beleži napredak u borbi protiv nepismenosti. Broj nepismenih osoba starijih od deset godina opao je sa 1,96% na 0,63% prema poslednjem popisu, ali žene i dalje čine značajan deo ove statistike.

Obeležavanje Dana pismenosti je inicijativa UNESCO-a koja je nastala još na Svetskoj konferenciji ministara obrazovanja u Teheranu 1965. godine kada se govorilo o načinima iskorenjivanja nepismenosti.

Pismenost otvara vrata i osnova je za šira znanja, vrednosti, veštine, a sve u cilju međusobne tolerancije, nediskriminacije i vladavine prava.

Šta kažu podaci?

Nažalost, samo 2022. godine je najmanje 1 od 7 osoba starijih od 15 godina bila bez osnovnih veština pismenosti, a oko 250 miliona dece uzrasta od 6 do 18 godina nije pohađalo školu.

U Srbiji, prema poslednjem popisu od 2023. godine, broj nepismenih lica starijih od deset godina je 37 956 (0,63%), dok je prema popisu iz 2011. godine on iznosio 1,96%. Nepismenih žena je daleko više od nepismenih muškaraca – čak 71%.

Ko se smatra pismenim?

Prema rečima RZS: „Pismenim se smatra svako lice od deset i više godina koje je završilo najmanje četiri razreda osnovne škole, kao i svako lice koje pohađa školu u vreme sprovođenja popisa.”

Takođe, podsećaju: „Na popisu stanovništva 1866. godine, u Kneževini Srbiji je bilo više od 93% nepismenih među stanovnicima Srbije, dok je na popisu 1931. godine, broj nepismenih u ukupnom stanovništvu iznosio 48%.”

Kompjuterska pismenost

Imajući u vidu napredovanje na svetskom nivou i otvaranje novih vidika, pismenost nema više samo uobičajen koncept. Sada se pojmu pismenosti pridodaju različita značenja poput medijske, digitalne, finansijske…

Tako je, na primer, računarska pismenost neophodna kako bismo se bolje i lakše prilagodili promenama koje donosi digitalna transformacija.

Kompjuterski pismenim licima se smatraju one osobe koje mogu da obavljaju tri osnovne aktivnosti, bilo na računaru, mobilnom telefonu ili tabletu. 

U osnovne aktivnosti spadaju obrada teksta i kreiranje tabela, pretraživanje informacija na internetu i elektronska komunikacija.

Ukoliko lice može da obavlja jednu ili dve od navedenih aktivnosti, ono je delimično kompjuterski pismeno.

Tako je od 5.691.551 stanovnika, koji su stariji od 15 godina, kompjuterski pismeno 45,73%, dok rad na kompjuteru delimično poznaje 29,62%, a 24,19% je sasvim kompjuterski nepismeno.

Veoma je važno konstantno ukazivati na status pismenosti kao osnovnog ljudskog prava.

Pismenost omogućava povećanje razvoja u svim važnim životnim aspektima jednog čoveka. Utiče na smanjenje siromaštva, poboljšanje ekonomije i zdravlja, a olakšava i komunikacije i protok informacija.

Neophodna je kao osnovno sredstvo pri obavljanju uobičajenih stvari poput svakodnevnog sporazumevanja, ali i smanjenja malverzacija na dnevnom nivou.

Piše: Milica Kuridža

Izvori: Unesco I Fefa I N1 I Politika

Foto: Pixabay I Pixabay I Pixabay

DRUŠTVO

Leave a Reply

Your email address will not be published.