Šta je to zasijalo na nebu iznad Srbije: Meteor ili Starlink?

Nebom iznad Srbije u nedelju uveče proleteo je za sada i dalje nepoznat objekat: meteor-bolid ili Elon Maskov nefunkcionalni Starlink satelit lansiran 2020. godine.

U nedelju u večernjim časovima na društvenim mrežama pojavili su se snimci i slike užarenog odnosno svetlećeg objekta kako para nebo i polako se kreće putanjom od severozapada ka jugoistoku, prema Bugarskoj.

Meteor ili Starlink?

U medijima se prvenstveno prenosila vest da je u pitanju meteor i to meteor-bolid, što su potvrdila i mnoga astronomska društva poput Astronomskog društva „Eureka”.

Astronomsko društvo „Alfa” navelo je kako je najverovatnije reč o svemirskom otpadu (ostacima satelita Impossible) koji je ušao u Zemljinu atmosferu i delimično izgoreo pre nego što je stigao do tla.

Najnovije informacije, iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković” jesu da je ipak reč o nefunkcionalnom Starlink satelitu Elona Maska lansiranog 29. januara 2020. godine.

Šta je meteor?

Meteori se, kako kažu, odlikuju veoma velikom brzinom i sagore veoma brzo, dok je ova pojava trajala znatno duže.

Meteor je fragment, odnosno deo meteorida (koji je deo asteroida ili komete) koji je ušao u Zemljinu atmosferu, dok je bolid poznat i kao izuzetno svetao meteor koji često eksplodira i ostavlja svetlosni trag koji traje nekoliko sekundi.

Iako Mask ove navode još nije komentarisao, teoriji da se radi o njegovom satelitu ide u prilog i informacija da je „Bugarska nacionalna televizija” navela da je u nedelju uveče na teritoriju Bugarske, odnosno u njen vazdušni prostor, registrovan ulazak satelita sa brojem 1257, lansiranog 2020. godine.

Šta je Starlink?

Kako se navodi na sajtu kompanije, Starlink predstavlja mrežu satelita čija je svrha da omoguće relativno jeftin pristup internetu na područjima gde je povezanost nepouzdana ili potpuno onemogućena.

Ove godine mrežu čini 6281 satelit, a u planu je da ih bude 34 000.

Prosečan životni vek ovih satelita, koji obično orbitiraju na visini od oko 550 km, sa dužinom od 7, širinom od 3,5 m i težinom od oko 1200 kg (V2 verzija), jeste oko 5 godina, nakon čega se upućuju ka Zemljinoj atmosferi gde obično sagore, što dodatno pruža potporu teoriji da je reč upravo o ovom satelitu, a ne o bolidu.

O kakvom god objektu da se radi, ovakve pojave su svakako retkost, te se njihova repriza ne može predvideti. Pojava je moguća i nesumnjivo će, ukoliko do nje i dođe, iznova zavrediti veliku pažnju javnosti.

Piše: Milica Kuridža

Izvori: Danas I NIN I Novosti I Glas juga I NS uživo

FOTO: Instagram

NAUKA

Leave a Reply

Your email address will not be published.