Šangajska lista: Kako je UB rangiran tokom poslednjih 5 godina?

Na ovogodišnjoj Šangajskoj listi najboljih svetskih univerziteta, Univezitet u Beogradu plasirao se između 401. i 500. pozicije, što je lošiji plasman u odnosu na prošlu godinu.

U odnosu na ovu godinu, Univerzitet je bio bolje plasiran prošle, nalazeći se u grupi univerziteta plasiranih između 301. i 400. pozicije. Ipak, i ove godine je ostao među prvih 500 univeziteta u svetu, u konkurenciji od njih preko 2500 iz čitavog sveta.

Tim povodom, rektor BU prof. dr Vladan Đokić čestitao je svim profesorima, istraživačima i saradnicima.

„Univerzitet u Beogradu je stabilno među 500 najboljih na svetu. Treću godinu zaredom beležimo ovaj izuzetno dobar globalni plasman. To što smo u kontinuitetu među najboljima se ogleda kako u pojedinačnim rezultatima naših profesora i naučnih istraživača, tako i u dinamičnom učešću u međunarodnim projektima i povećanom interesovanju stranih studenata za naš univerzitet“, istakao je Đokić.

Podsetio je i da je plasman na globalnim listama direktno povezan sa tim koliko se sistemski ulaže u nauku i obrazovanje.

Plasman po oblastima

Univerzitet i dalje beleži odličan plasman u više oblasti. U oblasti tehničkog inženjerstva nalazi se među prvih 40 u svetu, a u nauci o hrani i tehnologiji između 51. i 75. pozicije. Plasman između 201. i 300. pozicije ostvario je u oblasti veterine, stomatologije, fizike i kliničke medicine, a između 301. i 400. pozicije u oblasti matematike i poljoprivrednih nauka.

Plasman vodećih svetskih i evropskih univerziteta

Već dvadeset dve godine, Univerzitet Harvard drži prvu poziciju, a ove godine ga slede Stanford i MIT. Ostali koji se nalaze u deset najboljih su, redom, Kembridž, Berkli, Oksford, Prinston, Caltech, Kolumbija i Čikago.

U kontinentalnoj Evropi, Univerzitet Paris-Saclay (12.) napredovao je za tri pozicije i ostao najbolji, a prati ga ETH Cirih (21.).

Rangiranje BU kroz istoriju

Najbolji plasman do sada BU je ostvario 2016. i 2017. godine kada se plasirao između 201. i 300. mesta. Od sledeće godine beležio je pad, sve do 2021. godine kada je ispao iz prvih 500 univerziteta u svetu. Poslednje dve godine beležio je rast plasmana da bi prošle godine došao do pozicije između 301. i 400. mesta.

Kriterijumi za rangiranje univerziteta

Univerziteti su rangirani na osnovu šest objektivnih indikatora, uključujući broj alumnija i osoblja koji su osvojili Nobelove nagrade i Fildsove medalje, broj visoko citiranih istraživača koje je izabrao Clarivate, broj članaka objavljenih u časopisima Nature and Science, broj članaka indeksiranih u Veb of Science i učinak univerziteta po glavi stanovnika.

Piše: Nenad Ranitović

Izvori: Magazin Student | BU | Šangajska lista

FOTO: Privatna arhiva

STUDENTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.