Đoković je najboji: Zlatna medalja na Olimpijskim igrama

Srpski teniser Novak Đoković osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, pobedivši u finalu Karlosa Alkaraza rezultatom 2:0 (7:6(3);7:6(2)). Ovo je drugo zlato za Srbiju na Olimpijadi u Parizu.

Prvi set u kojem su igrači imali brojne brejk lopte, završen je tajbrejkom koji je Novak dobio rezultatom 7:3. Drugi set protekao je u velikoj borbi, a pitanje osvajača seta rešavalo se u tajbrejku.

Novak je odmah napravio mini brejk, oduzevši servis protivniku. Međutim, Španac je uzvratio istom merom i uneo još jednu dozu napetosti. Novak je još jednom uspeo da oduzme servis Alkarazu i do kraja da sačuva svoj servis. Konačan rezultat u drugom tajbrejku bio je 7:2.

Prepreke do finala

U prvom kolu turnira, Novak se sastao sa australijskim teniserom Metjuom Ebdenom, koji je našem teniseru uspeo da uzne jedan gem u dva seta.

Najveći Novakov rival, Rafael Nadal, bio je prepreka na putu u sledeću rundu takmičenja. Iako su odigrali 59 mečeva pre ovog, Nadal nije na nivou na kom je nekada bio, te je Đoković uspeo da trijumfuje u dva seta.

Dominik Kepfer je protivnik koji je pružio otpor samo u prvom setu, dok je Novak u drugom imao dva brejka prednosti i meč lagano priveo kraju.

Najteži protivnik na papiru u dotadašnjem delu turnira bio je Stefaon Cicipas. Otežavajuća okolnost je bila što se Novak na tom meču povredio i upitno je bilo da li će moći da nastavi takmičenje. U drugom setu viđen je prvi tajbrejk koji je Novak igrao na takmičenju, ali ga je dobio i plasirao se u polufinale.

Polufinalni meč sa Lorencom Muzetijem dokazao je da je Novak spreman uprkos povredi koju je doživeo. Pobedivši rezultatom 2:0, Novak je zakazao duel sa Karlosom Alkarazom, osvajačem poslednja dva grend slema koja su odigrana.

Zanimljive činjenice o finalu

Novak Đoković (37 godina) je najstariji finalista u tenisu od kad se on vratio na Olimpijske igre 1988. godine. Sa druge strane, Karlos Alkaraz je najmlađi finalista ikada sa samo 21. godinom.

Novak Đoković je najstariji osvajač zlatne medalje na teniskom turniru u okviru Olimpijskih igara. Takođe, on je prvi reprezentativac Srbije koji je uspeo da dođe do finala Olimpijskih igara.

Naš najbolji teniser je prvi u konkurenciji muškaraca koji je došao do zlata bez izgubljenog seta.

Ovo je druga Đokovićeva medalja sa Olimpijskih igrama, prva zlatna, a prethodno ima bronzu iz Pekinga 2008. godine.

Piše: Sara Stojanović

Izvor: tennistv

Foto: Mint

SPORT

Leave a Reply

Your email address will not be published.